Artnit

Sreda, 31 Maj 2017 10:53

Medinilla magnifica - nega Istaknut

Tropski grm Medinilla magnifica je zbog visećih bokora ružičastih cvetova nalik na grozdove poznat pod imenom ružičasto grožđe. Može da se gaji kao sobna biljka, ali pošto je tropska biljka zahteva i veću vlažnost, kao i više svetlosti. Ako je nega pravilna biće zanimljiv ukras, posebno u periodu od marta do avgusta kada cveta.

Medinilla magnifica se sadi u kompostnu mešavinu sa malo peska, koja je dobro drenirana.

Najbolje mesto za Medinilla magnificu je svetlo mesto, ali bez direktnog sunca.

Od proleća do kraja leta temperatura prostorije u kojoj se gaji Medinilla magnifica treba da bude viša od 20 stepeni, a u fazi mirovanja iznad 16 do 18 stepeni.

U toku leta Medinilla magnifica se zaliva obilno mekom vodom sobne temperature. Zimi se zaliva veoma malo, ali zemlja treba da bude uvek malo vlažna.

Medinilla magnifica zahteva visoku vlažnost, a odgovara joj vlažnost vazduha oko 60 odsto. Saksija sa njom se može staviti na podmetač sa vlažnim šljunkom. Prijaće joj i orošavanje listova, a da bi se razbile krupne kapi vode koriste se ručne prskalice koje stvaraju finu maglu.

Kada se pojave cvetni pupoljci u proleće Medinilla magnifica počinje da se prihranjuje svake 2 nedelje do jeseni veštačkim đubrivom sa visokim sadržajem fosfora, razblaženim za polovinu.

Ako je imala dovoljno svetlosti i vlage, Medinilla magnifica cveta u proleće. Posle cvetanja je treba orezati kako bi se kontrolisala njena veličina.

Medinilla magnifica se presađuje prema potrebi u proleće svakih nekoliko godina. Prilikom presađivanja treba paziti da se ne ošteti koren koji može biti blizu površine. Da bi se kontrolisala njena veličina može da bude i u istoj saksiji, ali onda treba svake godine da se ukloni 2 do 3 santimetara zemlje sa vrha saksije i zameni sa svežom mešavinom.

Medinilla magnifica može da se razmnožava margotiranjem i reznicama koje se uzimaju krajem zime.

Pročitano 7630 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 03 Septembar 2019 10:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Medinilla magnifica - nega