Artnit

Sreda, 10 Maj 2017 11:36

Pajasmin - obični jasmin Istaknut

Pajasmin (Philadelphus coronarius) je uspravan, listopadni ukrasni mirisni grm. Zato što miris njegovih cvetova podseća na miris jasmina u narodu je poznat kao obični ili lažni jasmin, skobotovina, divlji jasmin. Zbog svojih dekorativnih svojstava gaji se u vrtovima kao soliterna biljka ili u grupe, ali veoma dekorativno izgleda i u nizu kao ograda ili u kombinaciji sa ružama.

Pajasmin pripada porodici hortenzija (Hydrangeaceae). Potiče iz istočne Evrope i zapadne Azije. Danas postoji velik broj kultivara, a posebno su zanimljivi oni sa belo prošaranim listovima ili belim cvetovima nežno obojenim braon ili ružičastom bojom.

Pajasmin brzo raste i druge godine od sađenja koren isteruje mladice u obliku šiba. Može da poraste u visinu i do 3 do 4 metara, a često isto ili približno toliko poraste u širinu. Grane su blago povijene.

Listovi pajasmina su jednostavni, ovalni, sa zašiljenim vrhom, na licu tamnozeleni i goli, a na naličju svetliji i u pazušcima nervature imaju retke dlačice. Oni su nasuprotno postavljeni i nalaze se na kratkim peteljkama. U proleće su listovi zlatnožuti, a u leto dobijaju žuto-zelenu boju. Listovi sadrže saponin i kada se protrljaju u navlaženim dlanovima uklanjaju prljavštinu sa njih, a ne reaguju na ulje. Zato se koriste u kozmetičkoj industriji, jer ne samo što uklanjaju prljavštinu, već ne skidaju ni prirodnu masnoću sa kože.

Pajasmin cveta u maju i junu. Veliki, beli medonosni cvetovi prijatnog mirisa skupljeni su u grozdaste cvasti. Oni se nalaze na maloj dlakavoj cvetnoj dršci. Plod je tobolac koji sadrži mnogo sitnih semenki.

Pročitano 4114 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Pajasmin - obični jasmin