Artnit

Nedelja, 07 Maj 2017 10:55

Baštenski hibiskus - sirijski hibiskus Istaknut

Hibiscus syriacus poznatiji po imenima baštenski hibiskus, vrtni hibiskus, sirijski hibiskus, slezovka je dugocvetujući uspravni listopadni grm ili manje drvo. Ova vrsta hibiskusa je otporna na kontinentalne zime i razlikuje se od hibiskusa koji se gaji kao sobna biljka. Baštenski hibiskus se gaji kao ukrasni grm, manje stablo, u mešanim gredicama zajedno sa drugim biljkama ili kao živa ograda. Lepo izgleda u kombinaciji sa listopadnim ukrasnim grmovima kao što su vajgela i pajasmin.

Hibiscus syriacus pripada porodici Malvaceae. Potiče iz istočne Azije, u prostoru od Indije do Kine. Kao ukrasni grm u vrtovima u Koreji se gaji od pamtiveka, listovi su stavljani u biljni čaj, a cvetovi se jeli. U Evropi se gaji od XVI veka. Danas se gaji širom sveta i stvaraju se mnogi novi hibridi.

Baštenski hibiskus može da poraste u visinu 2 do 3 m, a oko 2 m u širinu. U idealnim uslovima može da dostigne i visinu manjeg drveta, ponekad i do 5 m.

Polovinom ili krajem maja baštenski hibiskus olista. Listovi su sjajni, tamnozelene boje, veličine do 10 cm, uglavnom trokraki, nazubljenih ivica. Oni su nalik na list hrizanteme i naizmenično su raspoređeni na stabljici.

Baštenski hibiskus cveta od sredine jula do septembra. Cvetovi su krupni, široko zvonasti, prosti ili višelatični, u beloj, narandžastoj, ružičastoj, crvenoj ili ljubičastoj boji sa istaknutom kontrasno obojenom sredinom. Pojedinačni cvetovi se otvaraju samo po sunčanom vremenu i traju dan ili dva, ali se na novoizraslim izbojima stvaraju brojni pupoljci, koji omogućavaju dalje cvetanje. Na mestu cveta se razvija čaura sa bubrežastim i trepavičasto dlakavim semenkama, koja puca na 5 delova.

Pročitano 5090 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Baštenski hibiskus - sirijski hibiskus