Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 02 Maj 2017 10:59

Nigella damascena - ljubav u magli Istaknut

Nigella damascena je vrsta biljke iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae), poreklom iz južne Evrope, severne Afrike i jugozapadne Azije. Poznatija je po mnoštvu imena, kao što su ljubav u magli, crnjika, devojka u zelenom, devojka u plavom, čupava dama, mačkov brk, dikin brk ili đavo u grmlju. Ukrašavala je engleske vrtove još u elizabetansko doba, a danas se gaji u vrtovima širom sveta kao jednogodišnja baštenska biljka i u kombinaciji sa drugim jednogodišnjim biljkama u cvetnim gredicama ili žardinjerama. Cvetovi se koriste kao rezano cveće ili suvo cveće, a čaure sa semenom se koriste sveže ili suve u suvim aranžmanima i buketima.

Nigella damascena može da poraste u visinu od 30 do 60 santimetara, a sa drugim biljkama na gredici i kada se bori za prostor i nešto više.

Nigella damascena cveta od juna do oktobra. Pupoljci nastaju kao male glavice i izviruju iz stabljike igličastog lišća, a iz njih prvo počinju da proviruju vrhovi tučka. Paperjasti cvetovi mogu da budu plave, crvene, ružičaste, ljubičaste i bele boje.

Čaura sa semenom je zeleno-braon boje, a kada seme sazri postaje suva i dobija braon boju.

Nigella damascena se seje u martu ili aprilu. Da bi se produžilo cvetanje seje se u nekoliko intervala sa razmakom po 10 dana. Ona se i sama zasejava. Odgovaraju joj sve vrste zemljišta, ali više ona hranljiva, dobro drenirana. Iako najviše voli sunčana mesta, može da uspeva i u senci. Dobro podnosi sušu i ne prija joj presađivanje.

Pročitano 3863 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci