Artnit

Nedelja, 09 April 2017 11:08

Biljke - zaštita privatnosti otvorenog dvorišta Istaknut

Sunčana svetlost je jedna od mnogih prednosti otvorenog dvorišta, ali dok se nesmetano pojavljuje pogled na centar dvorišta, ono ne daje mnogo privatnosti. Ograde, međutim štite dvorište od pogleda, ali one nisu uvek praktične, jer mogu da stvore osećaj ograničavanja ili skrenu pažnju na ono što pokušava da se sakrije. Biljke su uvek dobar način za kreiranje privatnosti u otvorenom dvorištu i unose boju i teksturu.

Zasadi ukrasnih grmova mogu dodati privatnost i zanimljiv vizuelni izgled dvorištu. Sađenjem ukrasnih žbunova koji brzo rastu i zahtevaju malo nege duž granice dvorišta ili samo uz malu površinu dvorišta, stvara se privatnost bez gubitka otvorenosti pejzaža. Živa ograda od zimzelenih biljaka obezbediće zelenilo tokom cele godine, a listopadna će izgubiti lišće tokom zime, ali to će nadoknaditi sa atraktivnim cvetovima ili bojom.

Živi ekrani od biljaka daju privatnost tokom cele godine, a nisu nametljivi kao ograda. Tako na primer, mogu da se sade redovi zimzelenih biljaka kao što je čempres koji je izdržljiv, brzo raste, a veoma je otporan. Alternativno, može da bude i mešavina listopadnih i četinarskih ukrasnih grmova, kao i šarenih višegodišnjih biljaka kako bi se stvorio veći ekran sa različitim teksturama i bojama.

Slojeviti zasadi grupisani u neparnim brojevima izgledaju prirodno, a blokiraju pogled ka dvorištu. Više zimzeleno drveće u pozadini i niži listopadni žbunovi kao što je vrtni hibiskus ispred njih izgledaju interesantno. Za boju se mogu dodati višegodišnje cvetnice, kao što je rudbekija u grupama od pet ili više duž osnove dvorišta.

Velike saksije i ćupovi su idealni za stvaranje privatnosti, naročito ako je dvorište malo. Oni se mogu uklopiti i u bilo koji stil uređenja dvorišta.

 

Pročitano 3685 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Biljke - zaštita privatnosti otvorenog dvorišta