Artnit

Subota, 08 April 2017 11:11

Lavanda u saksiji Istaknut

Aromatična lekovita biljka lavanda se sve češće gaji u kontinentalnim krajevima u malim saksijama na terasi, balkonu ili u prozoru. Nega lavande je veoma jednostavna. Uz više sunca ona će imati intenzivan miris, kojim se bori protiv mušica i komaraca. Takođe, ona unosi mediteranski šarm i uvek je zanimljiv ukras u eksterijeru, ali i u enterijeru doma.

Najbolje vreme za sađenje lavande ili razmnožavanje je april ili maj. Da bi koren imao dovoljno mesta sadi se u što veću saksiju u zemlju, neutralnu ili alkalnu sa dodatkom malo peska, a ako se gaji u manjoj saksiji biće i manja rastom. Kako bi se stvorila bolja izolacija i bolji uslovi za rast biljke preporučuje se sađenje u saksije od terakote ili keramike ili korišćenje dve saksije, plastične sa biljkom i od terakote ili keramike.

Lavandi odgovara mesto zaštićeno od vetra, gde ima puno sunca, bar osam sati dnevno. Odgovara joj temperatura od najmanje oko 20 stepeni.

Zalivanje lavande treba da bude umereno, samo kada se osuši zemlja u saksiji, ali ne preterano. Da se voda ne bi zadržavala i izazvala truljenje treba da se stavi sloj drenažnog materijala, na primer šljunka na dno saksije i podmetač za sakupljanje suvišne vode.

Lavanda ne mora da se đubri. Može da joj odgovara đubrivo koje je lako i krečno.

Da bi se sprečio nepravilan rast i formirao bujan i gust bokor lavandu treba orezivati nakon cvetanja, ali i u rano proleće ili u jesen. Može se rezati i u letnjem periodu da bi se održao oblik. Da ne bi stvarala seme i više cvetala lavanda treba da se podrezuje redovno.

U toku zime lavanda u saksiji treba da se stavi na zaštićeno mesto, na primer podrum, i povremeno zaliva.

Lavanda može da se razmnožava u proleće pomoću reznica dugih od 10 do 15 cm, koje se uzimaju sa njenog donjeg dela, ali ne treba da budu drvenaste. Reznice se pobodu u mešavinu od tri dela treseta i jednog dela peska, zaliju dobro i zemlja se održava konstantno vlažnom. Hormoni za ožiljavanje se mogu koristiti. Ožiljavanje je završeno nakon oko mesec i po dana, kada se reznice presađuju u saksije većih dimenzija ili direkno u zemlju u vrtu.

Lavanda se seje plitko u običnu rastresitu zemlju, samo santimetar ispod, ili na vrh peskovitog zemljišta i pokrije perlitom. Seme će proklijati za dve do tri nedelje i kada pusti izdanke, duge oko 10 cm treba ih rasaditi u saksiju.

Pročitano 25828 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 24 Septembar 2020 10:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Lavanda u saksiji