Artnit

Sreda, 29 Mart 2017 11:22

Gajenje pitome nane u vrtu Istaknut

Višegodišnja zeljasta biljka, najpoznatija po imenima nana, menta i metvica ima veoma osvežavajući miris i ukus i koristi se kao lekovita i začinska biljka. U vrtovima se često gaji hibrid nastao višestrukim ukrštanjem drugih vrsta nane, poznat kao pitoma nana. Nega pitome nane zahteva uništavanje pokorice, okopavanje, prihranjivanje, plevljenje, zalivanje, zaštitu od bolesti i štetočina.

Pitoma nana se sadi u jesen, ali može i u rano proleće. Dobro uspeva na svim vrstama zemljišta, ali joj najviše odgovara rastresito i plodno zemljište. Najbolji položaj za sađenje je polusenka, ali ako je zemlja stalno vlažna odgovaraće joj i direktno sunce. Sadnice se sade na udaljenosti od petnaestak santimetara, na dubinu od desetak santimetara. Pošto intenzivno raste i vrlo brzo prekriva prostor, treba da se razdele bokori u korenu svake godine i redovno proređuje.

Pitoma nana ne podnosi niske temperature, a nadzemni delovi stradaju kada se temperatura spusti ispod 0 stepeni. Mlade biljke lakše izdrže prolećne mrazeve.

Pošto pitoma nana ima mnogo podzemnih stabala i slab korenov sistem koji je često u površinskom sloju zemlje, ne podnosi sušu. Zato treba da se zaliva često.

Pitoma nana se razmnožava samo vegetativnim putem: korenjem, deljenjem busenova, odrezivanjem i sađenjem mladih vreža.

Pročitano 3202 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 06 Septembar 2020 10:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Gajenje pitome nane u vrtu