Artnit

Ponedeljak, 27 Mart 2017 11:02

Lavanda u vrtu Istaknut

Lavanda je otporna aromatična lekovita biljka koja u svaki prostor unosi miris Mediterana. Gaji se kao baštenska biljka u vrtovima, kamenjarima ili u velikim zemljanim saksijama. Pošto je nega lavande jednostavna, dobar je izbor za one koji nemaju previše vremena da se staraju o biljkama.

Iako lavanda može da se sadi u toku cele vegetacione sezone, najbolje je u kasno proleće. Sadi se iz semena ili pomoću rasada. Odgovara joj relativno suva, propusna zemlja koja sadrži krečnjak, ali ne previše bogata hranljivim materijama. Da bi se sprečilo zadržavanje suvišne vlage u glinovitu zemlju se dodaje pesak, piljevina ili sitan šljunak.

Lavandi odgovara sunčano mesto na kojem će dobijati najmanje osam sati sunca. Tako će imati intenzivniju boju i aromu. Mesto na koje se sadi treba da bude zaštićeno i od vetra.

Posle sađenja lavandi je potrebno zalivanje, a kasnije veoma dobro podnosi sušu, kao i visoke temperature.

U toku zime lavanda ne treba da se zaliva, jer kada je zemlja bez vode podnosi i veoma niske temperature, i do -20 stepeni. Ako je jak mraz, odnosno kada temperatura padne ispod 8 stepeni, treba da se prekrije granama četinara, a koren zagrne kompostom.

Lavanda ne mora da se prihranjuje. Ali, ako se to čini odgovaraće joj prihranjivanje u proleće lakim i krečnim đubrivom.

Da bi lavanda ostala kompaktna i ne bi brzo ogolela, čim izbiju mladice treba da se skrati za jednu trećinu, ali na grančicama treba da ostane po nekoliko listova. Stare cvasti se seku posle cvetanja, a ako je žbunastog rasta redovno uklanjaju precvetali delovi.

Pročitano 2962 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Lavanda u vrtu