Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 01 Mart 2017 14:13

Nega vrežaste kamenike Istaknut

Lisnodekorativna višegodišnja biljka Saxifraga sarmentosa, poznatija kao vrežasta kamenika je popularna sobna biljka. U visećim korpama i saksijama izgleda zanimljivo i dobar je izbor za polusenovita mesta, police ili prozore. Često se sadi nekoliko biljaka zajedno, koje se vrežasto šire i lako puštaju koren na izdancima.

Vrežasta kamenika se sadi u ilovasti kompost.

Vrežastoj kamenici odgovara svetlo mesto, ali treba da bude zaštićena od jakog podnevnog direktnog sunca, naročito letnjeg. Malo direktnog sunca svaki dan, sat ili dva ranog direktnog sunca omogućiće da zadrži lepu boju lista. Šarenoj sorti Saxifraga sarmentosa tricolor potrebno je da ima najmanje tri sata dnevno direktnog sunca ili će se stabljika izdužiti, a mnoge šare izgubiti.

Pošto joj odgovara hladnija prostorija vrežasta kamenika nije pogodna za gajenje u stanovima sa centralnim grejanjem. U toku zime idealna temperatura je od 10 do 15 stepeni, a u toku leta potrebna im je visoka vlažnost i zato se mogu staviti na podmetač sa stalno vlažnim šljunkom ili okačiti podmetač sa vodom ispod viseće korpe. Šarena sorta Saxifraga sarmentosa tricolor zahteva više toplote i može da bude u prostoriji sa temperaturom od 16 do 20 stepeni u toku zime i napreduje na normalnoj sobnoj temperaturi u toku cele godine.

Kada je gornji sloj komposta mrvičast, vrežasta kamenika se zaliva. U toku leta zaliva se svaki drugi ili treći dan, a kada su velike vrućine povremeno se prska. Zimi se zaliva jednom nedeljno kada se isuši između dva zalivanja.

U toku aktivnog perioda rasta vrežaste kamenike, vodi kojom se zaliva mesečno se dodaje polovina propisane količine tečnog đubriva.

U proleće se vrežasta kamenika razmnožava mladim biljkama koje se razvijaju na izbojima i vise na vrežama. Odrezane mlade biljke sade se pojedinačno u saksije, u mešavinu peska i komposta gde se brzo zakorene.

Pročitano 3071 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 04 Septembar 2019 10:30
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci