Artnit

Sreda, 25 Januar 2017 11:58

Echinopsis - kaktus morski jež Istaknut

Echinopsis je veliki rod kaktusa, poznat i po nazivu kaktus morski jež zbog svoje guste pokrivenosti bodljama i kaktus uskršnji ljiljan, zbog toga što se prvi cvetovi u sezoni pojavljuju oko Uskrsa svake godine, a jedna od najčešćih vrsta ima belo-ružičaste cvetove. Ovaj rod kaktusa obuhvata 128 vrsta raznih veličina, veličine drveta, ali i sasvim male. Kao sobne biljke u enterijeru se najčešće gaje mali, okrugli kaktusi sa oštrim bodljama.

Rod kaktusa Echinopsis potiče iz Južne Amerike, gde raste na peskovitim i šljunkovitim područjima, kao i u pukotinama stena gde ima nataloženog peska.

Echinopsis ima velike cvetove u poređenju sa malim telom. Sve vrste imaju veoma slične levkaste, dlakave cvetove koji vrlo lepo mirišu. Prvi put cveta za oko dve do tri godine i svake sledeće godine u proleće i leto ima sve više cvetova, koji se obično javljaju noću, pa čak i tada traju samo nekoliko sati u punoj lepoti. Ali, je uobičajeno da ima nekoliko pupoljaka na jednoj biljci, koji se razvijaju različitom brzinom i može biti u cvetu i nekoliko dana.

Obimna hibridizacija tokom godina proizvela je različite veličine, kao i forme i boje cvetova kultivara roda kaktusa Echinopsis. Neki kultivari cvetaju veoma mnogo na svakih deset dana do dve nedelje u periodu od tri meseca. Cvetovi mogu da budu crvene, ljubičaste, ružičaste, žute, narandžaste, bele boje.

Pročitano 4292 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 14 Juni 2019 11:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Echinopsis - kaktus morski jež