Artnit

Četvrtak, 14 Mart 2013 21:41

Terase i balkoni - šarene oaze Istaknut

Za one koji nemaju vrt, terasa ili balkon su produžetak stana u prirodu. Biljke na njima stvaraju zeleni kutak za uživanje. Pejzažne arhitekte kažu da je sada pravo vreme da se nabave biljke različitih boja i oblika koje se uklapaju u izgled i veličinu terase ili balkona.

Prostor za uređenje terasa i balkona najčešće je mali. Zato je važno da se izabere prava vrsta i količina biljaka. Pri nabavci biljaka mora se obratiti pažnja i na mesto na kojem se sade (sunčano, polusenovito, senovito), na vreme i dužinu trajanja cvetanja, boju cvetova, visinu i oblik bokora. Za terase i balkone su najbolje biljke koje ne rastu visoko i koje nemaju duboko korenje, jer rastu u ograničenom prostoru.

Na terasama i balkonima koji su pretežno izloženi suncu najbolje je da se sade biljke koje i najviše vole sunce. Preporučuju se petunija, muškatla, kadifica, sulfinija, lobelija, verbena, prkos, salvije, niske dalije, begonija semperflorens, dragoljub, lotus, a od višegodišnjih vrsta ruža, vanila, lantana, viseća muškatla, bugenvilija, hibiskus, majčina dušica, gorka metlica, ležeća žalfija. Od biljaka puzavica najbolji izbor su klematis, ladolež i mirisni grašak, a od citrusa limun i mandarina.

Ako je terasa ili balkon preko dana pretežno u senci mogu da se posade one vrste biljaka kojima to najviše odgovara, kao što su vodenike, bakope, potočnice. Inače većina letnjih cvetnica podnosi polusenku, ali će bujnost cvetanja biti smanjena. Dobro je što se ove biljke neće brzo isušivati u letnjim mesecima.

Na terase i balkone koji su preko dana u polusenci treba saditi kadifice, lepog jovu, zevalice, lobeliju, ukrasnu koprivicu, i noćne frajle. Od višegodišnjih vrsta dobar izbor su bršljan, hortenzija, hosta, fuksija, astilba, geranijum, gomoljaste begonije i engleska muškatla.

Da bi balkon i terasa bili stalno ukrašeni sa prelepim cvetovima najbolje je da se posade letnje cvetnice. One cvetaju celo leto i ako se redovno zalivaju i prihranjuju, cvetaju duže i raskošnije. Neke od najpoznatijih i najlepših su pelargonije, petunije, surfinije, begonije, gazanije, fuksije, lobelije, kadifice, verbene, prkosi, salvije, sanvitalije.

Vrlo lepi vizuelni efekti na balkonu ili terasi mogu se postići samo sa jednom jedinom vrstom i sortom biljaka, kao i sa raznim kombinacijama. Različite boje, oblici i dimenzije biljaka deluju zanimljivije u otvorenom prostoru. Identične vrste i nijanse mogu da deluju i monotono, zato posadite različito cveće u nekoliko boja. Na primer, sasvim niske narandžaste ''minjon georgine'' sa plavim lobelijama sa prednje strane, muškatle-pelargonije u kombinaciji sa aguratumom, petunijama, tegeresom. Ove biljke cvetaju otprilike u isto vreme i stvaraju zanimljive kombinacije boja i oblika. Uz pelargonije vrlo lepo izgleda i asparagus sprenger. Sve letnje cvetnice sjajno se kombinuju sa biljkama koje imaju atraktivno lišće kao što su ukrasne koprivice i dobričice.

Ako se terasa i balkon nalaze na prvom spratu i blizu ulice, treba izabrati cveće nežnijih boja i sitnijih cvetova i listova. Za terasu i balkon na trećem, četvrtom ili petom spratu, koji su dosta udaljeni od ulice, treba izabrati biljke jarkih boja, krupnijih cvetova i listova, kao i biljke čije stabljike padaju. Biljke na balkonima i terasama iznad osmog sprata više su izložene suncu i vetru, pa su za njih najbolje niže vrste, kao što su ageratum, lobelije, niska kadifica, sedumi, prkos ili perena. I njih možete da učinite atraktivnijim ako ih kombinujete sa raznim kamenčićima i belom rizlom.

Pročitano 21333 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 16 April 2019 10:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Terase i balkoni - šarene oaze