Artnit

Nedelja, 01 Januar 2017 12:37

Asclepias curassavica - grčki oleander Istaknut

Asclepias currasavica je višegodišnja biljka koja se u toplijim krajevima gaji kao baštenska biljka, a u kontinentalnim krajevima i kao jednogodišnja biljka ili se sadi u saksije i u jesen unosi u svetle prostorije, gde i dalje cveta. Poznata je po nazivima grčki oleander, meksička leptirova trava, a u svetu i kao tropska mlečika, grimizna mlečika, svileni korov, indijski koren.

Asclepias currasavica pripada rodu Asclepias (mlečika), koji je dobio naziv prema bogu medicine u grčkoj mitologiji Asklepiju, i porodici Asclepiadaceae (svilenica). U Južnoj Americi, odakle potiče smatra se korovskom biljkom.

Grčki oleander je uspravna, zimzelena, malo razgranata biljka. Njegova stabljika je bledosive boje i može da poraste u visinu do jedan metar. Uglavnom ima po nekoliko para simetričnih grana. Dugi, uski listovi eliptičnog oblika nalaze se na kratkim peteljkama.

Od proleća do jeseni grčki oleander neprekidno cveta. Cvetovi su sakupljeni u cvast i najčešće su narandžaste i crvene boje, a kultivari mogu da budu i bele, ružičaste, žute, ljubičaste boje, čak i raznobojni na jednoj cvetnoj grani. Plodovi su izdužene mahune vretenastog oblika, sa mnogo braon semena na svilenkastim nitima. Koristi se u cvetnim aranžmanima kao suvo cveće ili kao rezano cveće.

Pročitano 4899 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 27 Oktobar 2017 11:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Asclepias curassavica - grčki oleander