Artnit

Sreda, 14 Decembar 2016 12:25

Rebutia - kruna kaktus Istaknut

Rod kaktusa Rebutia obuhvata male, kolorističke kaktuse, koji nemaju prepoznatljiva rebra, već imaju male izraštaje. Zbog cvetova koji su neproporcionalno veliki u odnosu na telo poznati su po nazivu kruna kaktus, a zbog čestog loptastog oblika i po nazivu loptasti kaktus. Može da se gaji kao sobna biljka ili u kombinaciji sa drugim kaktusima i sukulentima, a za vreme toplijih dana ukrašava i eksterijer doma.

Rod Rebutia iz porodice kaktusa dobio je ime po P. Rebutu, francuskom stručnjaku za kaktuse iz XIX veka. Rod obuhvata oko 50 vrsta koje potiču iz Bolivije i Argentine. U prirodnom staništu ovi kaktusi rastu u grupama na brdima i planinama, gde često stvaraju višeglave jastučiće.

Vrste kaktusa iz roda Rebutia su male rastom. Telo je mekano, mesnato, veličine od oko 5 do 10 cm i prelazi u pljosnate bradavice. Bodlje su kratke i mekane.

Rebutia kaktusi cvetaju veoma obilno u rano proleće. Cvetovi izlaze iz bočnih areola i uzajamno se otvaraju, dok kaktus u međuvremenu stvara nove pupoljke i cvetanje može da traje i do tri nedelje. Oni mogu da budu ružičaste, bele, žute, narandžaste, crvene i ljubičaste boje ili u dve boje.

 

Pročitano 2875 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Rebutia - kruna kaktus