Artnit

Subota, 10 Decembar 2016 12:39

Nega urmine palme Istaknut

Urmina palma ili datula je sinonim za oazu, gde pruža utočište putnicima kroz pustinju. Ova vrsta palme se lako gaji kao sobna biljka u kontinentalnim uslovima. Prve dve do tri godine raste veoma sporo, a kasnije brže. Uz malo nege postaje lep egzotični ukras kako enterijera, tako i eksterijera doma u toku letnjih dana.

Urmina palma lepo napreduje u mešavini peska i obične zemlje ili zemlji za kaktuse.

U toku leta, urminoj palmi prija direktno sunce na koje je treba navikavati od iznošenja s proleća, čim prođe opasnost od mraza, kako se na listovima ne bi javile opekotine. Napolju može da ostane do prvih mrazeva, a obično se unosi u jesen u prohladnu prostoriju, gde je temperatura oko 10 do 15 stepeni. Mlade biljke su osetljivije na niske temperature od onih starijih od 5 godina, koje mogu da izdrže i temperaturu od -4 stepeni.

Urmina palma se zaliva odstajalom vodom. Preporučuje se da zemlja uvek bude vlažna i da se malo vode ostavi u podmetaču.

Leti dok je sunčano i toplo, urmina palma se zaliva obilnije, jednom nedeljno. Zimi se zaliva veoma malo, tek da se zemlja ne osuši i koren ne istruli, jednom u 15 do 20 dana.

2 do 3 puta mesečno urmina palma se prihranjuje tečnim dubrivom za saksijske biljke, koje je bogato azotom, da bi listovi imali lepu zelenu boju.

Urmina palma se lako razmnožava sejanjem. Semenka se vadi iz ploda urme pre setve i očisti od "mesa". Preporučuje se da se semenka pre sejanja potopi u vodu 24 do 48 sati, a zatim poseje u manju posudu, saksiju ili čašu od jogurta na dubinu od 2 cm. Veoma lako klija i mogu se javiti pravi, perasti listovi u drugoj sezoni.

Urmina palma može da se presađuje jednom u par godina u proleće. Takođe, presađuje se i kada "izlazi" iz saksije.

Mlade urmine palme su osetljive na presađivanje i kada se malo ošteti koren propadaju. Kada se presađuju postepeno se povećavaju saksije. Saksija treba da bude što dublja, a ne mora da bude i široka.

Pročitano 17530 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega urmine palme