Artnit

Sreda, 30 Novembar 2016 12:06

Nega mirte Istaknut

Mirta je zimzelena grmolika biljka, poznata po imenima obična mrča, murta, mrčika, martina, a koristi se kao lekovita biljka i začinska biljka. Neke njene vrste mogu da se gaje kao sobna biljka, u vrtu kao ukrasni grm, a mogu da se obrade kao bonsai drvo. Kada se pravilno gaji cveta i daje plodove tamnoplave boje za oko 4 do 5 godina, a pošto ima i dezinfekcijska svojstva u domu postaje prečišćivač vazduha.

Kada se mirta gaji u zatvorenom prostoru kao sobna biljka, tokom zime joj odgovara temperatura od 8 do 10 stepeni i svetlo mesto izloženo suncu, a leti je treba izneti napolje i staviti na sunčano mesto. Dugotrajan suv vazduh može da izazove žućenje i opadanje listova, a grančice postaju suve.

Od proleća do jeseni mirta se zaliva obilno, a zimi samo toliko da se zemlja ne osuši. Povremeno je treba prskati mlakom vodom.

Svakih 14 dana, od marta do avgusta mirti je potrebno prihranjivanje kompleksnim đubrivom sa mineralima.

Da bi cvet mirte duže trajao, drži se u svežoj prostoriji, a kada procveta zaliva se mlakom vodom.

Mirta se razmnožava semenom, koje se nalazi u duguljastoj čauri. Može da se razmnožava i reznicama, koje se užiljavaju kada se zabodu u topao pesak.

Početkom proleća, kada se završi period cvetanja, mirti se orezuju grane kako bi se oblikovala krošnja.

Mirta se sadi jednom godišnje u zemlju sa tresetom, humusom i peskom. Ako se sadi u vrtu pošto ima jak koren, treba je saditi dalje od zgrade ili drugih objekata. Odrasle biljke se presađuju svake 3 do 4 godine, a svake godine obnavlja površinski sloj zemlje.

Pročitano 3866 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 20 Juni 2019 10:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega mirte