Artnit

Četvrtak, 10 Novembar 2016 11:58

Schefflera arboricola - minijaturna šeflera Istaknut

Schefflera arboricola je vrsta šeflere koja se često gaji kao sobna biljka, a veoma je pogodna i za bonsai forme. Zbog manjeg rasta poznata je po nazivima minijaturna šeflera i patuljasto drvo kišobran, za razliku od roda šeflera kome pripada, a koji je poznat po nazivu biljka kišobran zbog prstasto raspoređenih listova, a u suptropskim predelima zbog oblika cvetova biljka hobotnica.

Schefflera arboricola potiče iz istočne Azije. Ovaj zimzeleni grm u svom prirodnom staništu raste u visinu do oko 9 m, uspravno ili se penje na stabla drveća, gde raste kao epifit.

Listovi Schefflera arboricola su prstasto raspoređeni, zrakasti, dugi 9 do 20 cm i 4 do 10 cm široki. Ona cveta u toku leta. Cvetovi su sakupljeni u metlice nalik na male kišobrane, najčešće crvene boje, a posle njih se javljaju okrugli, sjajnonarandžasti plodovi, koji sazrevanjem postaju crni. Kao sobna biljka retko cveta.

Postoje brojne sorte Schefflera arboricola, koje se razlikuju po boji lista i njegovim šarama. Listovi su često šaroliki sa kremasto-belim ili žutim ivicama.

Pročitano 3894 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Schefflera arboricola - minijaturna šeflera