Artnit

Utorak, 08 Novembar 2016 12:05

Anigozanthos - kengurova šapa Istaknut

Anigozanthos je mali rod biljaka, koje potiču iz zapadne Australije. Zbog oblika cvetova i svog porekla poznat je po nazivu kengurova šapa. Ovom rodu biljaka pripada oko 12 vrsta, a razvijeni su brojni hibridi i sorte, koji se u hladnijim krajevima gaje kao saksijsko cveće, a pošto cvetovi dugo traju koriste se i kao rezano cveće.

Rod biljaka Anigozanthos pripada porodici Haemodoraceae koja je srodna porodici Liliaceae. Ime roda je verovatno izvedeno od grčkih reči anis, što znači nejednako ili koso, i anhos, što znači cvet, i odnosi se na podelu cveta na šest nejednakih delova.

Kengurova šapa je višegodišnja biljka koja može da poraste u visinu od 30 do 50 cm. Zavisno od vrste varira veličina i visina cvetne stabljike, kao i boja cvetova. Mnogi novi oblici su takođe nastali kao rezultat ukrštanja.

Cvetovi kengurove šape se pojavljuju u proleće i leto, na stabljici koja može biti duga i do 2 m. Ukupna boja cvetova zavisi od boje finih dlaka koje pokrivaju cvetove, a ponekad i deo stabljike. Cevasti, baršunasti cvetovi koji su grupisani na kraju stabljike uglavnom su ružičaste, crvene, žute, narandžaste ili zelene boje.

Pročitano 2319 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Anigozanthos - kengurova šapa