Artnit

Petak, 30 Septembar 2016 10:15

Fritillaria imperialis - carska kruna Istaknut

Fritillaria imperialis, poznatija po nazivima carska kruna i carska krunica je jedna od najviših prolećnih lukovica, koja se gaji kao baštenska biljka. Često se sadi pored staza, ograda, ukrasnih grmova i prolećnih cvetnica u manjim grupama, ili pojedinačno i u kombinaciji sa božurom i lalama.

Fritillaria imperialis pripada rodu Fritillaria iz porodice Liliaceae. Naziv roda potiče od latinske reč fritillus, što znači držač, čaša za kockanje, a odnosi se na sličnost sa oblikom cvetova. Ovaj rod obuhvata oko 130 vrsta, a najpoznatija je vrsta Fritillaria imperialis, koja ima najraskošnije cvetove.

Carska kruna potiče sa Himalaja, a u Evropu su je preneli Turci.

Podzemno stablo carske krune je u obliku lukovice, belo-žute boje, delimično prekrivene ljuspama. Lukovice imaju veoma neprijatan miris na trulež i štetočine, naročito miševi i krtice, izbegavaju vrtove u kojima se gaji. Nadzemno stablo je visoko od 60 do 100 cm.

Gornji deo stabljike carske krune je bez listova, a na njenom vrhu su listovi sakupljeni u gust čuperak. Listovi su naizmenični, linearni, zeleni, duguljasti i žljebasti, zelene boje.

Iz pazuha listova carske krune razvija se od marta do maja 6 do 8 krupnih zvonastih cvetova, koji vise na vrhu uspravne stabljike. Cvetovi mogu da budu žute, narandžaste, bele ili crvene boje.

 

Pročitano 4651 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Fritillaria imperialis - carska kruna