Artnit

Subota, 24 Septembar 2016 11:00

Karanfilić - klinčić Istaknut

Karanfilić je osušeni nerascvetani, mirisni cvetni pupoljak sa stabla karanfilovca iz porodice mirta. On je dug od 1,5 do 2 santimetra i sastoji se od peteljke na čijem kraju se nalazi okrugli pupoljčić koga ukrašava četiri listića. Zato što je nalik na mali ekser poznat je pod imenom klinčić. Kao lek se koristi u kineskoj i ajurvedskoj medicini preko 2000 godina.

Karanfilovac je drvenasta, zimzelena tropska biljka, poreklom sa Molučkih ostrva koja je od davnina poznata kao lekovita i aromatična biljka. Njegova krošnja je u obliku piramide i može da poraste u visinu do 20 metara. Listovi su veliki, ovalni, kožasti, tamnozelene boje. Sitni mirisni crveni cvetovi zvonastog oblika se javljaju na stabljikama u gustim grupama dva puta u periodu vegetacije. Karanfilići se beru dok su cvetni pupoljci ružičaste boje, ručno ili se tresu uz pomoć štapova od bambusa. Zatim se suše na suncu i dobijaju karakterističnu bakarno-braon boju.

U starim kineskim i indijskim spisima karanfilić se pominje 200. godine pre nove ere kao sastojak jelima i vrlo moćan lek. U Kini je u to vreme, bilo uobičajeno za službenike suda da drže karanfilić u ustima pre obraćanja, kako bi dah imao prijatan miris.

Zbog svoje lekovitosti karanfilić je od davnina bio veoma cenjen i tražen. Kod zapadnih fitoterapeuta i iscelitelja, pominje se u VII veku. Koristio se i u borbi protiv kuge.

U kulinarstvu se karanfilić upotrebljava kao ukusan i aromatični začin. Koristi se u proizvodnji likera i konzervisanog voća, za aromatizovanje medenjaka, voćnih jela i pica, kao dodatak slanim jelima, svinjskom pečenju i divljači, tamnim supama i nekim vrstama kobasica, za pravljenje sosova i začinskih mešavina.

Glavni sastojak karanfilića je eterično ulje sa eugenolom. Ovo ulje se upotrebljava u medicini kao sredstvo za želudac, antiseptik i stimulans. Takođe, se upotrebljava u industriji parfema i kozmetike, za oslikavanje porcelana.

Pročitano 3399 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 17 Juni 2019 11:14

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Karanfilić - klinčić