Artnit

Petak, 09 Septembar 2016 10:53

Nega agave u saksiji Istaknut

Sukulentna biljka agava, poznata po nazivu stoletna biljka, se često gaji kao sobna biljka, a u toplijim krajevima i u vrtu kao baštenska biljka. Ova čvrsta biljka se veoma lako neguje u saksiji. Gajenje u saksiji omogućava da se osetljivije vrste agave gaje u zatvorenom prostoru kada temperature padnu.

Da bi agava napredovala potrebno joj je mnogo sunca, ali treba da se zaštiti od direktnog.

U toku leta agavi odgovara otvoreno, sunčano mesto. Zimi se može držati na zastakljenoj terasi ili balkonu, na temperaturi od oko osam stepeni. Takođe, može joj odgovarati hladna svetla prostorija, ali joj ne škodi ni toplije mesto u prostoriji.

Pre zalivanja agave zemlja treba da se osuši. U hladnoj sobi se zimi uopšte ne zaliva ili veoma retko. Letnju sušu podnosi dobro i može da se zaliva jednom u sedam do deset dana.

Iako može da se gaji skoro u svakoj zemlji, agava najbolje uspeva u jakoj i krečnoj zemlji pomešanoj sa ilovačom i dosta peska ili u mešavini za kaktuse. Dodavanje šljunka ili kamenčića u zemlju povećava drenažu saksije. Preporučuje se da se sadi u neglazirane glinene saksije koje će omogućiti isparavanje viška vlage.

U periodu vegetacije, od aprila do avgusta agava se prihranjuje veštačkim đubrivom za kaktuse.

Agava se presađuje svake druge-treće godine u martu ili aprilu u mešavinu od baštenske zemlje, krupnog šljunka i treseta.

Agava se razmnožava izdancima koji ponekad izbijaju iz žila u gomoljici.

Pročitano 12358 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 05 Juni 2019 11:09

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega agave u saksiji