Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 07 Septembar 2016 13:13

Lisnati kaktus - Phyllocactus Istaknut

Rod kaktusa Phyllocactus ili Epiphyllum poznatiji je u narodu pod nazivom lisnati kaktus i člankoviti kaktus, zbog člankovitog stabla u obliku listova. Zbog lepih krupnih cvetova raznovrsnih boja ponekad se naziva i orhideja kaktus ili orhidejski kaktus. Poznato je oko 25 vrsta, a hibridi koji nastaju ukrštanjem gaje se često kao ukrasne i sobne biljke.

Lisnati kaktus potiče iz Srednje Amerike i Meksika. U svom prirodnom staništu raste na granama i deblima velikog drveća kao epifit, a ponekad i na stenama kao lipofit biljka, a u zajednici sa mahovinom, papratima, orhidejama ili ripsalisima. 1839. godine je prenet u Evropu.

Lisnati kaktus se razlikuje od ostalih rodova kaktusa po dugim, spljoštenim, tankim granama, koje su formirane od zelenih remenastih, mesnatih listova nalik na grančice. Kao i kod većine kaktusa, stabljika sa godinama odrveni i postaje gotovo cilindrična, grančice nabubre, a ivice nestaju ili ostaju vezane kao par krila.

U zavisnosti od veličine lisnatog kaktusa, cvetanje traje nekoliko meseci. Mnogobrojni, krupni cvetovi se javljaju na izbojima starim dve ili više godina i otvaraju se svaka dva dana. Oni mogu da budu crvene boje, ali i bele, ljubičaste, žute, ružičaste boje ili dvobojni.

 

Pročitano 2727 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci