Artnit

Nedelja, 04 Septembar 2016 11:34

Simbolika pelena Istaknut

Pelen ili pelin (Artemisia absinthium) je najgorča poznata biljka i zato je njena simbolična asocijacija gorčina duha. Takođe, on simboliše bol, uglavnom u obliku gorčine, a posebno bol koju izaziva odsutnost. U narodu je poznat po mnogim imenima, kao što su na primer gorki pelin, gorčika, vermut, osenač, akcenac, pelincek, vakcenac, turski neven, obsienac, absint, akšenac.

Pelen Artemisia absinthium pripada rodu Artemisia, porodici Asteraceae. Latinsko ime roda Artemisia dato je u čast grčke boginje lova i ženskog zdravlja, Artemide, koja ga je poklanjala ženama da bi se lakše porodile. Ime vrste absinthium verovatno potiče od grčke reči apsínthion, što znači neveseo ili od apinthos, što znači koji se ne može piti, bez slasti.

Naziv biljke pelen se javlja u mnogim drevnim zapisima, egipatskim, grčkim, rimskim i hrišćanskim i ponekad se zove vredna lekovita biljka, ali i otrov. Prvi put se pominje na egipatskom papirusu, medicinskom dokumentu, koji datira iz 1550. godine pre nove ere. Nemačko ime pelena vermut, znači spasavanje uma ili menjanje mentalnog stanja.

Biblija pominje pelen više puta. Hrišćanska legenda kaže da je pelen nicao iz tragova repa zmije kada je napuštala Raj, kao prepreka da se spreči njeno vraćanje. Zato se i kaže da zmije ne mogu ući u baštu gde raste pelen.

Pelenu su u prošlosti pripisivana magijska svojstva. Korišćen je kao sastojak u ljubavnim vradžbinama, stavljao se u kolevku da bi dete mirnije spavalo, vešao na vrata da bi oterao zle duhove.

Pročitano 2776 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 07 Juni 2019 10:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika pelena