Artnit

Ponedeljak, 22 Avgust 2016 12:11

Simbolika različka Istaknut

Stefan Lučijan - Različci Stefan Lučijan - Različci

Cveće različak je poznato po različitim imenima koja su često povezana sa azurnom bojom cvetova. Tako se u narodu često zove plavulja ili plavica. Uz različak se vezuju mnogi drevni mitovi, priče, legende, a njegova simbolika se često vezivala za nebesko prostranstvo. U većem delu Evrope, danas je poznat kao simbol vernosti i predanosti.

Različak je dobio svoj botanički latinski naziv Centaurea cianus iz dva grčka mita. Prvo ime Centaurea potiče iz mita o mudrom kentauru Hironu koga je ranila strelica natopljena otrovnom krvlju Hidre, a on je koristio različak da izleči svoju ranu. Drugo ime, cianus je dato po mladiću Cianusu u koga se zaljubila boginja Flora, a kada je saznala da je umro u polju različaka, ona je dala ovom cvetu ime svog voljenog.

U drevnom Egiptu pronađene su reprodukcije različka, koje datiraju iz prve polovine IV milenijuma pre nove ere. Predstavljen je na zidnim frizovima, zidnom i podnom dizajnu u kućama i palatama, a njegovi cvetovi pojavljivali su se na posudama od fajansa, glaziranim zemljanim posudama i na privescima za minđuše i ogrlice. Kao pratilac žitarica i verovatno i zbog slične boje sa plavim lotosom bio je simbol života i plodnosti i čak se gajio kao baštenska biljka. Cvetovi različka su se stavljali u sanduke i pratili umrle na putu u nebesko kraljevstvo.

U hrišćanskoj ikonografiji različak je simbol vernosti, postojanosti, nepokolebljive ljubavi i predanosti.

U ruskom folkloru različak je nazvan vasiljok po mladiću, koji je zalutao u polju gde ga je videla nimfa rusalka i zaljubila u njega. Pošto ona nije mogla da se uda za smrtnika, da bi ga zauvek zadržala sa njom u kukuruzu ona ga je pretvorila u cvet, plav kao njegove oči.

U slovenskoj mitologiji različak je bio simbol boga Velesa, koji je bio bog svega što je bio izvor hrane za ljude - polja, useva, pašnjaka, šuma, stoke, divljih životinja.

Neki izvori navode različak kao simbol hrabrosti, jer iako izgleda kao osetljiva i krhka biljka, traje kroz nepovoljno vreme, ne bledi, ni vene.

U kineskoj mitologiji različak predstavlja nebo, dom svih kineskih bogova.

Pročitano 3183 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 28 Avgust 2020 10:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika različka