Artnit

Subota, 23 Juli 2016 11:17

Miscanthus sinensis - kineska šaš Istaknut

Ukrasna trava Miscanthus sinensis, poznatija po nazivima kineski šaš, kineska srebrna trava. Najčešće se koristi kao orijentalni ukras u vrtovima ili u kombinaciji sa drugim ukrasnim travama, a sadi se i pored fontana i jezera u vrtu i pored kamenjara. Može da se sadi i u saksije, koje postavljene uz ogradu terase ili balkona postaju zanimljiv paravan i zaklon.

Miscanthus sinensis pripada porodici trava Poaceae. Latinski naziv roda potiče od grčke Miscanthus što znači stablo i cvet, a vrste od grčke reči sinensis, što znači iz Kine. Potiče iz istočne Azije i rasprostranjen je u većem delu Kine, Japana, Tajvana i Koreje.

Kineska šaš je zeljasta višegodišnja trava, koja formira guste pramenove iz podzemnog rizoma. Njena stabljika je uspravna, a listovi uski. U prirodnom staništu može da poraste u visinu do 4 m, a kada se gaji kao ukrasna biljka oko 2 m.

Kineska šaš cveta od avgusta do oktobra. Cvetovi su sakupljeni u veliko klasje, srebrno-bele ili svetlosive boje sa braon ili crvenim nijansama.

Kao ukrasna trava često se gaje varijeteti kineske šaši Miscanthus sinensis Variegatus i Miscanthus sinensis Zebrinus.

Miscanthus sinensis Variegatus, poznat pod nazivom japanska trava ima prošarane listove sa uskim uzdužnim žuto-belim i zelenim prugama i velike ružičaste cvetove. Listovi se suše i postaju tokom zime svetlomrkožuti.

Miscanthus sinensis Zebrinus, poznata pod nazivom zebra trava i japanska srebrna trava na listovima zelene osnove ima poprečne žuto-bele pruge. Cvetovi su tamnoružičasti. Od kraja leta do jeseni listovi postepeno postaju srebrno-beli.

 

Pročitano 7203 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Miscanthus sinensis - kineska šaš