Artnit

Sreda, 06 Juli 2016 11:23

Nega Eremurusa Istaknut

Vrste baštenskih biljaka iz roda Eremurus poznate su po nazivima pustinjska sveća i stepska sveća. Zanimljive su kada se posade u grupama u središnjem delu vrta ili kao centralna tačka. Veoma su otporne i godinama mogu ukrašavati vrt, posebno njegove sunčane delove koji su zaštićeni od jačeg vetra. Takođe, mogu ukrašavati enterijer doma kao rezano cveće.

Zemljište za Eremurus treba da bude bogato hranljivo. Da rizomi ne bi propali od stagnirajuće vode, zemljište treba da bude više sušno, rastresito i dobro drenirano.

Lukovice Eremurusa se sade krajem avgusta ili početkom septembra, na razmacima od 60 do 100 cm, na dubinu od 15 do 35 cm. Na dno se stavlja drenažni sloj 15 cm debeo od šljunka i grubog peska ili sličnog materijala, a na njega sloj od dobro usitnjene baštenske zemlje, debljine oko 10 cm. Zatim se postavljaju rizomi, koji se pokrivaju slojem iste zemlje debljine 10 do 15 cm. Nakon sađenja, zalijte ga i nežno potopite zemljište oko korena. Prve godine mu je potrebna laka zimska zaštita, a posle 4 do 5 godina se može presađivati.

Razmnožavanje Eremurusa se vrši semenom, koje se treba brati samo sa donjih delova grozda cveta. Seme se seje u jesen jer klija u hladnom, a biljka cveta posle više godina. Seme može i da se stratifikuje i seje u proleće u leje u razmaku od 20 cm u redu, gde treba da ostane 2 godine.

Eremurus može da se razmnožava deljenjem grumena u proleće ili jesen.

Eremurus uglavnom cveta od kasnog proleća do ranog leta. Ubrzo posle cvetanja listovi venu, a biljka ostaje pod zemljom do sledećeg proleća. Da mesto gde je zasađen ne bi bilo prazno blizu njega treba zasaditi druge biljke.

Iako je Eremurus otporan na zimu, preporučuje se da se u jesen malčira kompostom. Može se prekriti lišćem paprati i tresetom, slojem suvog lišća, smrekovim ili jelovim grančicama. Da biljka ne bi počela da truli, ne treba da se stavlja malč uz samu biljku ili da se zasipa. Pošto su mladi prolećni izdanci osetljivi na kasne prolećne mrazove ne treba prerano ukloniti zaštitu, a mogu se i noću pokriti sa flisom ili nekim starim loncem.

Kada je vreme hladno i dugotrajno vlažno posle cvetanja se Eremurus može staviti u suvu prostoriju, a zatim ponovo saditi krajem leta ili početkom jeseni.

Pročitano 1511 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 30 Juni 2020 09:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega Eremurusa