Odštampajte ovu stranicu
Subota, 11 Juni 2016 11:08

Godecija - letnja azaleja Istaknut

Godecija ili letnja azaleja kako se često zove je jednogodišnja baštenska biljka koja bogato cveta skoro celo leto. Gaji se u vrtovima i kamenjarima, ali i u saksijama i žardinjerama, a može da bude lepo rezano cveće u vazi. Najlepše izgledaju kada su zasađene u grupi. Veoma je otporna i jednostavna za negu.

Godecija potiče iz severne Amerike. Ona ima pravo stablo i dobro se grana. U prirodnom staništu može da poraste u visinu i do 1 m, u žardinjeri i saksiji oko 30 cm, a u vrtu je malo viša.

Cvetovi godecije su u obliku zvončića i obično dvobojni, u nijansama ružičaste, bele, crvene, ljubičaste boje. Ponekad joj je zbog obilnog cvetanja potreban oslonac. Čaura je puna semenki. Listovi su duguljasti, zelene ili sivo-zelene boje.

Seme godecije se seje na stalno mesto od marta do juna. Može da procveta 6 do 8 nedelja posle sejanja. Kada porastu mlade biljke, ako su preguste mogu se malo razrediti.

U hranljivom i adekvatnom zemljištu godecija se veoma lako samozasejava, i niče ponovo na istom mestu.

Ne preporučuje se prihranjivanje godecije. Ako ima suviše hranljivih materija imaće dosta listova, ali samo malo cvetova.

Pročitano 10327 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 02 Juni 2019 11:45
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci