Artnit

Četvrtak, 02 Juni 2016 11:27

Orijentalni mak - Papaver orientale Istaknut

Orijentalni mak (Papaver orientale) je jedna od najpoznatijih vrsta iz porodice makova. Njegovi kultivari se gaje kao baštenske biljke u vrtu i sredinom proleća i početkom leta oživljavaju vrt svojim cvetovima živih boja. Tokom jeseni i njihovi listovi mogu da unesu boju.

Tokom putovanja, francuski botaničar Joseph Piton de Tournefort je otkrio 1701. godine orijentalni mak u istočnoj Turskoj i preneo ga u Evropu. Kasnije počinju da se gaje i razmnožavaju mnogi kultivari.

Orijentalni mak je skladna kompaktna biljka, koja zavisno od kultivara može da poraste u visinu i do 90 cm.

Listovi su dlakavi, nazubljeni. Oni su sivo-zelene boje, a početkom leta postaju braon boje, a zatim nestaju i ponovo se pojavljuju u jesen.

Sredinom maja i u junu, kod nekih kultivara i u jesen, na dugim čvrstim stabljikama orijentalnog maka se javljaju krupni cvetovi prečnika i do 15 cm. Zavisno od kultivara, svilenkaste latice cvetova mogu da budu bele, narandžaste, žute, crvene, ljubičaste, ružičaste boje, sa crnom ili tamnobraon mrljom u unutrašnjosti cveta.

Posle cvetanja orijentalnog maka ostaje prazno mesto u leji u vrtu. Zato u sredini ili u pozadini leje treba zasaditi perenu visoku oko 1 m, kao što su helenijum ili letnja margareta, koji se tada mogu proširiti. Takođe, dalija ili rudbekija su jedan od boljih izbora, jer se na njega nadovezuje svojim raskošnim cvetanjem.

Pročitano 3275 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 05 Juni 2019 11:16

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Orijentalni mak - Papaver orientale