Artnit

Sreda, 25 Maj 2016 10:56

Polygala myrtifolia - afrička mirta Istaknut

Polygala myrtifolia je mediteranska biljka, koja raste kao zimzeleni žbun. Poznata je po nazivima afrička mirta, mlečna mirta, avgustovski grm, septembarsko drvo. Gaji se kao ukrasni grm u mediteranskim vrtovima, a kao saksijska biljka u kontinentalnim uslovima. U saksiji raste veoma sporo, oblikuje se u malo drvo ili ukrasni žbun i može da poraste u visinu i širinu i do 150 cm.

Polygala myrtifolia je vrsta iz roda mlečika, koji pripada porodici Polygalaceae. Ime roda potiče od grčkih reči gala, što znači mleko i poly, što znači mnogo, a ime vrste myrtifolia znači kao mirta.

Afrička mirta potiče iz južne Afrike, gde se može videti na dinama, stenovitim mestima, pored šuma ili potoka, na otvorenim pašnjacima. U prirodnom staništu raste kao žbun ili drvo i može da poraste u visinu i do 4 m, a kada se gaji kao saksijska biljka poraste uglavnom od 0,6 do 1 m i unosi se u toku zime u zaštićeni prostor.

Vitke grane afričke mirte, koje rastu uspravno, obrasle su gusto ovalnim listovima, nalik na listove mirte. Listovi mogu da budu svetlozelene, tamnozelene ili svetlosive boje.

Afrička mirta cveta od proleća do jeseni, a najviše u periodu od avgusta do oktobra. Na krajevima grana nalaze se cvetovi, koji su skupljeni u male klastere, nalik na cvetove mahunarki, graška ili pasulja. Cvetovi su uglavnom ljubičasti ili boje sleza, ali mogu da budu i beli, ružičasti, crveni. Plod je čaura braon boje ovalnog oblika.

 

Pročitano 5803 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 02 Juli 2020 10:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Polygala myrtifolia - afrička mirta