Odštampajte ovu stranicu
Petak, 15 April 2016 11:39

Eremurus - pustinjska sveća Istaknut

Eremurus je zanimljiv rod biljaka, čije su vrste poznatije po nazivima pustinjska sveća i stepska sveća. Kao baštenska biljka koristi se kao soliterna biljka ili zasađena u grupama u vrtu. Zbog neobičnog oblika i veličine cvetova koristi se i kao rezani cvet u vazi ili u većim aranžmanima sa drugim cvećem.

Rod biljaka Eremurus spada u porodicu ljiljana (Liliaceae). Naziv roda potiče od dve grčke reči, eremos što znači stepa, pustinja i oura što znači rep, a povezan je sa rasprostranjenošću ovih biljaka u stepama i oblikom duge cvetne drške i cvetova nalik na rep životinja. Ovaj rod obuhvata oko 30 vrsta koje su rasprostranjene u suvim i stepskim predelima od zapadne Azije i Indije.

Vrste iz roda Eremurus imaju podzemno stablo spljoštenog oblika, dužine 2 do 3 cm, prečnika do 10 cm. U njegovom središnjem delu je zaobljeni cvetni pupoljak, pokriven delimično osnovama prošlogodišnjih listova, a na donjem delu izbija 6 do 8 mesnatih žila.

U proleće se javljaju listovi Eremurusa, koji su dugi, linearni, sakupljeni u rozetu. U zavisnosti od vrste listovi mogu da budu zelene, plavo-zelene ili srebrne boje.

Eremurus cveta od kasnog proleća do ranog leta. Iz centralnog dela izbija čvrsto cvetno stablo, obično visoko 50 cm do 1 m, a kod nekih vrsta i 3 m. Na vrhu ovog stabla je duga, često i do 1 m, grozdasta cvast, koja se sastoji od sitnih zvonastih cvetova, na dugim drškama. Cvetovi su uglavnom bele, belo-zelene, ružičaste, ljubičaste, narandžaste i žute boje. Plod je trodelna loptasta čaura, a seme okruglo, glatko, braon ili sive boje.

 

Pročitano 5642 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 07 Juli 2020 10:38
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci