Artnit

Četvrtak, 17 Mart 2016 12:19

Zvezdani cvet lavande - Grewia occidentalis Istaknut

Zimzeleni grm ili malo drvo Grewia occidentalis, poznata pod nazivom zvezdani cvet lavande, koji je dobila po svojim ljubičastim cvetovima u obliku zvezde, dodaje teksturu i boju u vrt, ali i na terasi i balkonu, kao prijatna pozadina, i kao zanimljiv ukrasni grm u središtu prostora. Zanimljiva je i kao živa ograda, a pošto se lako orezuje može da bude i bonsai.

Grewia occidentalis pripada rodu Grewia, porodici Malvaceae.

Zvezdani cvet lavande potiče iz južne Afrike, gde može da poraste do 2 m. Kada se gaji u vrtu ili saksiji obično poraste 1 do 1,5 m.

Listovi zvezdanog cveta lavande su sjajni, tamnozeleni, pravilno formirani, dužine oko 4 cm i širine 2,5 cm.

Zvezdani cvet lavande stalno cveta od juna do kraja oktobra, a ako se zimi unese u odgovarajuću prostoriju cvetanje može da se produži. Cvetovi se formiraju od 10 svetloljubičastih latica iz kojih se ističu žuti prašnici, koji su oblikovani u buket sa tučkom u sredini.

Posle cvetova pojavljuju se plodovi, crveno-braon boje, koje ostaju na grani duže i često ga jedu ptice. U južnoj Africi jedu se sveže ili sirovo, fermentiraju sa tradicionalnim pivom ili se koriste uz kozje mleko za pravljenje jogurta.

Pročitano 2754 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 29 Maj 2019 10:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Zvezdani cvet lavande - Grewia occidentalis