Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 02 Mart 2016 12:10

Nega abutilona Istaknut

Sa cvetom ili bez cveta abutilon je uvek zanimljiva sobna biljka, a naročito vrste sa belim ili žuto pegavim listovima. U toplim podnebljima se gaji i kao ukrasni zimzeleni grm. U narodu je više poznat kao sobni javor ili cvetajući javor zbog oblika lista koji nalikuje na list javora, u nekim krajevima i pod imenima sljezac, kineski fenjer, indijski slez. Ako je nega pravilna može da cveta od proleća sve do kasno u jesen, a kada je u toploj prostoriji i zimi.

U toku leta abutilonu odgovara polusenovito mesto, otvoren i zaklonjen balkon ili terasa, a može da se stavi i u vrt. Nedostatak svetlosti usporava rast, a ako je dugo na suncu napada ga crveni pauk i lisne vaši. U jesen se unosi ranije u zatvorenu prostoriju, jer ako ga uhvati hladnoća, zimi zaostaje u rastu i cvetanju. Zimi mu odgovara mesto pored prozora svetloj prostoriji i temperaturi od 12 do 14 stepeni. Otporan je na temperature i do -10 stepeni. Ponekad zbog velike promene temperature u proleće odbacuje listove i cvetove.

Abutilon nije osetljiv na suvi topli vazduh, a smeta mu promaja.

U toku rasta, od marta do avgusta abutilon se zaliva obilno i orošava jednom nedeljno, a posebno za vreme toplijih dana. Zimi se zaliva ređe, najbolje mlakom vodom, a orošava povremeno. Posle zalivanja višak vode treba prosipati iz podmetača.

Za vreme vegetacije, a posebno za vreme cvetanja abutilon se prihranjuje tečnim đubrivom za geranijume ili cvetnice, jednom do dva puta nedeljno.

Pošto brzo raste, dok je mlad abutilon se presađuje svake godine, a ponekad i nekoliko puta u toku godine. Najbolje vreme za presađivanje je proleće, pre početka vegetacije. Preporučuje se skraćivanje žilica korena, a da bi se starija biljka podmladila skraćuju se grane. Presađuje se u veoma veliku saksiju, hranljivu i rastresitu zemlju, kao što je na primer mešavina humusa, komposta i peska. Na dnu saksije treba staviti drenažni sloj od hidrokulture ili stiropora.

Cvetanje abutilona podstiče orezivanje mladih izdanaka. Da bi se lepo razbokorio, u proleće kao i u jesen se orezuju bočni izdanci.

Abutilon se razmnožava reznicama dugim oko 10 cm, na čijem vrhu se ostave 2 do 4 lista. U martu i aprilu reznice se uzimaju sa mladih grančica, a od jula do septembra mogu da se koriste i poluzrele, napola odrvenele vršne reznice. Ove reznice se zabodu u vlažnu zemlju sa dodatkom peska (50:50), pokriju prozirnim poklopcem i stave na svetlo mesto. Za nekoliko nedelja reznice puštaju koren. Da bi nove biljke imale lepši oblik nekoliko puta ih treba pincirati. Hibridi se mogu razmnožavati i semenom.

Pročitano 4541 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 29 Mart 2019 13:10
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci