Artnit

Sreda, 17 Februar 2016 12:50

Laburnum - zlatna kiša Istaknut

Laburnum je listopadni grm ili malo stablo sa zanimljivom krošnjom, na kojoj se ističu cvetovi koji se javljaju u slapovima već krajem proleća. Zbog jarkožutih cvetova nazivaju ga i zlatna kiša ili zlatni lanci. Rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Evropi i zapadnoj Aziji. Gaji se često u vrtu kao soliterni ukrasni grm ili u kombinaciji sa drugim biljkama za živu ogradu.

Laburnum je rod listopadnog grmlja ili niskog drveća iz porodice mahunarki (Fabaceae). Postoje dve osnovne vrste Laburnum anagyroides ili žuti bagrem i Laburnum alpine ili planinska žutica.

Laburnum anagyroides ili žuti bagrem ima grmolik oblik i raste u visinu 2 do 4 m.

Laburnum alpine ili planinska žutica je drvo visoko 5 do 8 m.

Grane laburnuma su duge, glatke, a na starim biljkama imaju ispucalu koru. Stablo je tvrdo i može da se dobro polira, a od njega su se nekada izrađivali lukovi za strele, a danas se koristi za izradu muzičkih instrumenata.

Naizmenični, trodelni, ovalni listovi laburnuma se nalaze na dugim peteljkama. One su na licu tamnozelene i gole, a na naličju svetlije i dlakave.

Laburnum cveta od aprila do juna. Cvetovi su žuti, sakupljeni u viseće grozdaste cvatove. Kada se otvore latice pojavljuju se novi listovi, a iz cvetova se razvijaju mahune, duge 3 do 5 cm, koje sadrže više crnih semenki veličine zrna graška.

 

Pročitano 6724 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 07 Avgust 2020 10:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Laburnum - zlatna kiša