Artnit

Nedelja, 14 Februar 2016 11:54

Nega kalamondina Istaknut

Kalamondin (Citrus mitis), poznat i kao minijaturna pomorandža i sobna pomorandža je hibrid mandarine i kumkvata, koji se gaji kao sobna biljka. Može veoma dugo da ukrašava dom svojim sjajnim listovima, mirisnim cvetovima i sitnim plodovima nalik na mandarine, ako je nega redovna i pravilna.

Kalamondin se sadi u dobro dreniranu, hranljivu i blago kiselu zemlju. Preporučuje se specijalna zemlja za agrume.

U prostoriji u kojoj je kalamondin, temperatura u toku zime treba da bude iznad tačke zamrzavanja, a odgovaraju mu temperature od 13 do 15 stepeni, a leti najviša temperatura može da bude oko 18 stepeni.

Kalamondinu je potrebno dovoljno sunca, najmanje 4 sata dnevno, zato mu odgovara mesto blizu prozora. Da bi se razvijao pravilno i ne bi rastao prema izvoru svetlosti, saksiju sa njim treba uvek okrenuti za jednu četvrtinu kada se zaliva.

Kada prođe opasnost od mraza, u proleće, kalamondin se može izneti napolje, gde će se postupno prilagođavati na celodnevno sunce.

Dobro provetravanje uvek prija kalamondinu, ali ne i hladna promaja.

Kalamondin se zaliva tvrdom vodom, kada se malo prosuši gornji sloj zemlje, a da koren ne bi trulio višak vode iz podmetača se isprazni. U toku leta se zaliva skoro svaki dan, a zimi na 10 dana, a kada je u vrlo toploj prostoriji na 5 dana. Prija mu veća vlažnost vazduha, pa se preporučuje orošavanje vodom bez krečnjaka, ako je moguće svakodnevno.

Dok raste kalamondin treba svakih 15 dana prihranjivati đubrivom za agrume, a kasnije jednom mesečno. Preporučuje se prihranjivanje organskim đubrivom u proleće, a leti tečnim đubrivom sa većim sadržajem kalijuma.

Jednom godišnje, u proleće odrasle biljke kalamondina mogu da se presade u veću saksiju ili da se samo promeni površinski sloj zemlje u istoj saksiji.

Pošto kalamondin sporo raste nije potrebno orezivanje. Za žbunast izgled može da se odstrani preduga grana. Grana koja štrči orezuje se neposredno iznad pupoljaka, listova ili bočnih izdanaka, a rez treba da bude kos.

Ako cveta u prostoriji u kojoj se gaji kao sobna biljka, oprašuje se ručno mekom četkicom, kojom se lagano dodiruju zreli prašnici otvorenih cvetova, a polen prenosi do tučka drugog cveta.

 

Pročitano 6507 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega kalamondina