Artnit

Nedelja, 24 Januar 2016 12:07

Sedum morganianum - magareći rep Istaknut

Sedum morganianum je popularna vrsta seduma puzavice sa redovima mesnatih sjajnih listova, u obliku suza, koje nalikuju na kapljice. U narodu je zbog svojih dugih grana poznat po nazivima magareći rep, jagnjeći rep, konjski rep. Ova zanimljiva puzavica može da se gaji kao sobna biljka, ali i da ukrasi svaki vrt ili kamenjar.

Sedum morganianum je rod cvetnica iz porodice Crassulaceae, poreklom iz južnog Meksika i Hondurasa. To je sukulentna višegodišnja biljka sa stabljikama dugim do 60 cm.

Sedum morganianum ima vretenaste listove zelene do zeleno-sive boje ili čak plavo-zelene boje. Njegove viseće grane se prepliću sa listovima, a mogu da porastu i do 3 m.

Iako Sedum morganianum retko cveta u zatvorenom prostoru, cvetovi ružičaste, žute, bele ili crvene boje mogu da se pojave na vrhovima stabljika u kasno proleće ili u leto.

Sedum morganianum se gaji kao sobna biljka, puzavica u visećoj korpi ili saksiji, ali i u istoj saksiji sa drugim sukulentima ili kaktusima. U vrtu može da bude posađen u vrtne gredice ili zajedno sa sezonskim cvećem.

Pročitano 10218 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Sedum morganianum - magareći rep