Artnit

Utorak, 12 Januar 2016 11:54

Nega fikusa pumile Istaknut

Fikus pumila je vrsta fikusa, zanimljiva puzavica koja se često gaji kao sobna biljka, a odlična je biljka za terarijume i vrtove u staklenim flašama. Poznat je u narodu po imenima puzeća smokva ili puzajući fikus. Dobro napreduje i u toplim i hladnim proistorijama, raste brzo, a ne zahteva puno nege. Svojim sitnim ovalnim zelenim ili šarenim listovima ukrašava svaki enterijer doma.

U proleće, jesen i zimu, fikusu pumili je potrebno dosta difuzne svetlosti, a posebno varijetetima koji imaju šarene listove, a leti ga treba malo zaseniti.

Optimalna temperatura koja odgovora fikusu pumili je oko 18 do 20 stepeni. Postoje varijeteti koji podnose i temperature od 7 do 10 stepeni, a neki varijeteti kraće mogu da podnesu i niže. U toku leta može da se iznese napolje.

Fikusu pumili odgovara povećana vlažnost vazduha i supstrata. Zaliva se odstajalom vodom sobne temperature. U toku zime zalivanje se smanjuje, ali supstrat ne sme da se osuši potpuno. Leti ga treba redovno orošavati mlakom vodom, a i zimi ako je u prostoriji sa centralnim grejanjem. Takođe, treba redovno brisati prašinu sa listova.

U rano proleće svake ili svake druge godine, fikus pumila se presađuje u malo veću saksiju, u zemlju za cveće u koju se dodaje malo peska. Za postizanje grmolikog izgleda u proleće treba skratiti grane na biljci.

Fikus pumila se prihranjuje svake druge nedelje.

Krajem proleća fikus pumila može da se razmnožava poludrvenastim ili vršnim grančicama dužine oko 5 do 10 cm, na toplom i vlažnom mestu, na temperaturi od 20 do 30 stepeni. Da bi se zaustavilo isticanje mlečnog soka odsečeni kraj reznice treba potopiti u mlaku vodu. Ožiljavanje se vrši u zemlji, pesku ili u vodi. Za žbunasti izgled reznice se stavljaju u saksiju sa peskovitom zemljom. Nakon kratkog vremena stvaraju se koreni, koji se posebno mogu saditi u saksije. Za nekoliko godina kada se mnogo raširi može da se skrati.

Pročitano 4421 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 09 Avgust 2020 10:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega fikusa pumile