Artnit

Subota, 26 Decembar 2015 12:20

Nega seduma Istaknut

Razne vrste seduma ukrašavaju vrtove, kamenjare, terase i balkone od proleća do jeseni, a zimi njihove stabljike i osušeni cvetovi. U narodu je ovaj rod biljaka poznat pod imenima žednjak i tustika, a često se naziva i jesenja radost. Lako se gaji i nema velike zahteve.

Sedum najbolje napreduje na veoma svetlom, sunčanom mestu, iako može da toleriše i polusenku. U vrtu se biljke sade na razmaku od 20 do 30 cm, a u rupu u kojoj se sade stavlja organsko đubrivo. Posle sađenja, oko njih se posipa sloj organskog komposta i na kraju se zemlja potopi dobro vodom.

Zato što skladišti vodu u svojim mesnatim listovima, sedum ne treba da se zaliva previše, a zimi se gotovo obustavlja zalivanje. U zemljištu koje je suviše vlažno koren može da istruli.

Sedum napreduje i u siromašnom, plitkom zemljištu. Odgovara mu vrlo propusno zemljište, mešavina ilovače i malo grubog peska.

Da bi zadržao oblik sedum treba skratiti nakon cvetanja, ili ga ostaviti sa cvetnim pupoljcima da prezimi.

U toku zime odumiru delovi seduma koji su nad zemljom, a koren je aktivan u zemlji. U proleće ga treba očistiti od starih stabljika i cvetova, a na površinu zemlje posuti malo organskog đubriva.

Sedum se razmnožava najčešće u proleće lisnim reznicama, reznicama stabljike ili semenom. Dovoljno je samo da se otkine list ili deo stabljike i posadi u peskovito zemljište. Može da se razmnožava i deljenjem biljke krajem leta ili u jesen.

Pročitano 5169 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 30 Mart 2019 12:01

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega seduma