Artnit

Utorak, 22 Decembar 2015 12:44

Žen-šen (ginseng) - Panax ginseng Istaknut

U svekolikoj bašti prirode nema nijedne biljke koja bi se po legendarno-mitološkim svojstvima i interesu koji pobuđuje mogla meriti sa ovim korenom, koga još nazivaju i korenom života. Na Dalekom istoku on ima još mnogo imena koja otkrivaju njegov značaj i vrednost: "dar bogova", "duh zemlje", "božanstvena trava", "stosila" i druga, a latinski naziv za ovo čudo prirode ukazuje na njegove isceljujuće osobine (panax - lek za sve).

Kinezi su oštroumno zapazili sličnost žen-šena sa telom čoveka, pa su ga prema tome i nazvali, a poznata je i sledeća izreka koja potiče iz prastarih ruskih bilinarskih knjiga: "Car šumskih zveri je tigar, car morskih zveri je zmaj, a car šumskih biljaka je - žen-šen". Najstariji zapisi o njemu potiču iz I veka pre Hrista, ali ga narodna medicina poznaje već 2-3 hiljade godina pre toga. O ovom eliksiru pišu i japanski i arapski izvori, a u Evropi se pojavio relativno kasno - tek u XVII veku i odmah izazvao oduševljenje. Doneli su ga misionari i diplomate zajedno sa receptima za upotrebu i bili su puni reči hvale: "Žen-šen pomaže kod svake slabosti, u slučajevima prekomernog fizičkog ili duševnog naprezanja i premora, smanjuje skupljanje tečnosti, zaustavlja mučninu i povraćanje i podstiče probavu, jača duhovnu i telesnu aktivnost organizama, smanjuje zaduhu, bodri raspoloženje duha, povećava limfu krvi, odličan je protiv iznenadnih vrtoglavica na vrućini, popravlja oslabljen vid i produžava život i životne funkcije u starijem dobu."

U Americi je, početkom XVIII veka, zavladala prava "žen-šenska groznica" - takva navala na ovu biljku da je vlada morala da interveniše zakonom o njenoj zaštiti, ali ni to nije pomoglo: žen-šen je gotovo potpuno istrebljen, a time su pali u zaborav i recepti Siu-Indijanaca, koji su takođe znali za njegove moći.

Po izgledu "sin munje", "sin tigra i crvenog bora", žen-šen nije upadljivo rastinje. Visine je oko 40 cm, stabljika mu je tanka, prava, obla, cvetići sitni, zelenkastobeli, plod koštičast, crvene boje. Koren tanak, prečnika do 1 cm, a dužina, zavisno od starosti, može biti i do 15 cm. Boje je žućkastosive, na prelomu bele.

Što više podseća na figuru čoveka, koren je cenjeniji, jer se u narodu smatra da ima velike isceliteljske moći.

Iz knjige Vera Horvat - Prirodom do zdravlja

Pročitano 2955 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 28 Maj 2019 11:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Žen-šen (ginseng) - Panax ginseng