Artnit

Subota, 19 Decembar 2015 12:11

Dracena refleksa - pesma Indije Istaknut

Dracena refleksa koja je poznatija kao pleomela, pesma Indije ili malezijska dracena je jedna od dekorativnijih vrsta dracena koja se gaji kao sobna biljka. Listovi su glavna osobenost ove vrste, jer je sitni cvetovi obično pokrivaju veoma kratko. Naučne studije su utvrdile da značajno čisti toksine iz svoje okoline.

Dracaena reflexa pripada rodu Dracaena koji sadrži 40 vrsta, i porodici Asparagaceae.

Dracena refleksa potiče sa Madagaskara i drugih okolnih ostrva Indijskog okeana. Sporo raste. U svom prirodnom staništu može da poraste do 10 m, a kada se gaji kao sobna biljka poraste znatno manje.

Habitus dracene reflekse je žbunast. Stabljika je nežna, skraćena. Listovi su lancetastog oblika, gusto spiralno raspoređeni, tamnozelene boje, prugasti žuto-zeleni ili belo-zeleni, dužine 5 do 20 cm, širine 1 do 1,5 cm. Cvetovi su sitni, neugledni sakupljeni u cvasti, najčešće bele, a mogu da budu i ružičaste boje.

Na Madagaskaru se dracena refleksa koristi u tradicionalnoj medicini, u smešama čajeva za lečenje malarije, dizenterije, dijareje i kao antipiretik. Njena lekovita svojstva, međutim nisu naučno potvrđena.

Pročitano 4491 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 25 Mart 2019 11:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Dracena refleksa - pesma Indije