Artnit

Utorak, 15 Decembar 2015 12:30

Urmina palma - datula Istaknut

Urmina palma ili datula kako se često zove gaji se plantažno zbog slatkih jestivih plodova. Rasprostranjena je u severnoj Africi i na Bliskom istoku. U prošlosti su je zvali hleb pustinje, a kasnije su i naučna istaživanja pokazala da njeni plodovi imaju veliku hranljivu vrednost i da su idealna hrana i lek protiv preko stotinu bolesti. Može da se gaji i kao sobna biljka i unosi u svaki prostor delić egzotike.

Urmina palma je rod palmi koji pripada porodici Arecaceae. Latinsko ime ovog roda, Phoenix dactylifera je grčkog porekla. Reč phoenix znači feničanski, jer su ovu palmu gajili stari Feničani, reč dactylos znači urma, a reč fero nositi, što u prevodu doslovno znači onaj koji nosi urme.

Pretpostavlja se da urmina palma potiče iz sušnih i pustinjskih predela od Indije do severne Afrike. Prvi zapisi o gajenju urmine palme potiču od pre 8000 godina u predelima Mrtvog mora i reke Jordan. Drevni Egipćani su koristili njene plodove za pravljenje vina i jeli ih. Organizovano gajenje je zabeleženo prvi put u Persiji, na prostoru današnjeg Iraka pre 3000 godina. U starom veku je bila simbol plodnosti, a danas se nalazi i na nacionalnom grbu Saudijske Arabije.

U svom prirodnom staništu urmina palma cveta i može da poraste u visinu do 30 m. Njeno stablo je dugo, tanko, prekriveno ostacima opalih listova.

Perasti listovi urmine palme su sakupljeni u rozeti na vrhu stabla, najčešće 20 do 30 listova, koji mogu da budu dugi do 6 m. Gornji listovi su uspravni, donji povijeni, a segmenti su čvrsti, oštrih ivica, zašiljeni, plavo-zelene boje.

Plodovi urmine palme, urme ili datule rastu u ogromnim grozdovima. Urme mogu da budu od jarkocrvene do jarkožute boje, a takođe i mekane, srednje suve ili suve.

Urme su najpopularnije voće u zemljama severne Afrike i Bliskog istoka. Beduinima su urme glavna hrana i jedu ih u kombinaciji sa kamiljim mlekom. Mogu da se konzumiraju sveže ili sušene, od njih se pravi džem i sirup, dodaju se u kolače, napitke, voćne salate i pića.

Pročitano 7947 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 21 Mart 2019 12:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Urmina palma - datula