Artnit

Utorak, 08 Decembar 2015 11:47

Zalivanje sobnih biljaka Istaknut

Za zalivanje sobnih biljaka ne postoje precizna pravila. Ono zavisi od vrste biljke, temperature, godišnjeg doba, položaja biljke (da li je u senci ili na direktnom svetlu), veličine saksije i materijala od koga je napravljena, kao i faze rasta. Biljka kojoj je potrebno zalivanje prepoznaje se pre svega po klonulosti listova, a njen zemljišni supstrat je svetlije boje i na dodir mrvičast.

Zimi treba zalivati biljke ujutru, da bi se do uveče zemlja malo osušila. Za vreme toplih letnjih dana najbolje je da se ujutru zalivaju, a po potrebi i uveče.

Kišnica, destilovana, prokuvana ili odstajala voda su najbolje za zalivanje biljaka. Možete da dodate malo limuna ili malo veštačkog đubriva u odstajalu vodu, to će im prijati.

Zalivanje hladnom vodom izaziva stres korenja, a kod nekih biljaka opadaju i cvetovi. Idealna za zalivanje je odstajala voda sobne temperature.

U principu biljke se zalivaju više kada su u periodu vegetacije, u punom rastu, listaju i cvetaju. Takođe se zalivaju više, kada je visoka ambijentalna temperatura, kada su zasađene u poroznom supstratu ili u tesnim saksijama.

Zalivanje treba prilagoditi zahtevima biljke. Postoje biljke, koje ne mogu da podnesu nedostatak vode, pa se suše i venu. Zato kod njih strogo treba paziti da se između dva zalivanja zemlja ne presuši. Takve biljke su na primer kalatea, ciklama, ciperus, adianum, kalceolarija, dioneja, fikus pumila, fitonija, nefrolepsis, nertera, selaginela, spatifilum, streptokarpus. Biljke koje mogu da podnesu i kada se ponekad ne zaliju su kaktusi, sukulenti, aspidistra, juka, nolina, zamija, hoja, dracena, cikas palma, jatrofa, pahipodijum.

Kada se biljka ne zaliva duže vreme može da dođe do oštećenja. Ako kasnije dobije veću količinu vode, često odbaci listove, a kada se zatim uredno zaliva potera nove.

Da bi se utvrdilo da li je biljci potrebno zalivanje, nije uvek dovoljno da se opipa samo površina zemlje u saksiji, jer zemlja u dubini saksije može da bude vlažna, a gornji sloj suv, zbog toplote i suvog vazduha u sobi. Takođe, kada se češće zaliva samo površina, ona postaje tamna i vlažna, a ostala zemlja je potpuno suva.

Kada se biljka previše zaliva klone, a za nekoliko dana na ivicama ili na sredini lista se pojavljuju tamne mrlje, koje postaju crne i formiraju nekroze. Korenje počinje da truli, a biljku često napadaju gljivice. Zato treba odmah prestati sa zalivanjem i biljku staviti na suvo mesto koje se dobro provetrava. Preporučuje se uklanjenje opuštenog ili korena sa tamnim mrljama, kao i zamena saksija i supstrata nekim koji ima lagan mehanički sastav ili sušenje postojećeg.

Ako se zbog propusta u zalivanju neka biljka osuši, stavite je u kadu ili u veću posudu sa vodom dok se zemlja ne natopi, što traje obično preko noći.

Pročitano 4407 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Zalivanje sobnih biljaka