Artnit

Subota, 05 Decembar 2015 12:15

Rogač ili roščić - Ceratonia siliqua Istaknut

Poreklom je iz istočnog dela Sredozemnog mora. Rasprostranjena je u Dalmaciji, gde raste samonikla i dostiže visinu do 12 metara. Razvija se u ogromno stablo sa velikim i gustim krošnjama. Lišće mu je kožasto i zimzeleno. Plod je duga i široka mahuna, kojoj treba skoro godinu dana da sazri. Mahuna je mesnata, ukusna i slatka, a pomalo je i oporog ukusa, zato što sadrži tanin. Boje je slične čokoladi.

Plod rogača ima mnogo šećera, biljne sluzi, masti, voska i drugih korisnih hranljivih materija. Zbog šećera i ostalih sastojaka, rogač je dobra hrana i poslastica, a takođe je i lek.

Stari Grci i Rimljani su brali zelene plodove, a pisac starog i srednjeg veka Dioskurd je tvrdio da svež plod služi kao lek za čišćenje creva, a osušen deluje suprotno i izaziva mokrenje. Turci su na svojim trpezama obavezno imali i rogač. Najnovija istraživanja ploda rogača u Italiji i Francuskoj su potvrdila hranljivost i lekovitost ovog ploda za jačanje organizma. Grci, Rimljani i Feničani semenke rogača su upotrebljavali za merenje zlata. Jedna semenka vredela je po težini karatu. Iz tog vremena je i izreka da rogač vredi koliko i zlato.

Iz knjige Miroslav Živković - Moć lekovitog bilja

Pročitano 2280 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 20 Mart 2019 11:40

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Rogač ili roščić - Ceratonia siliqua