Artnit

Petak, 04 Decembar 2015 12:23

Orošavanje sobnih biljaka Istaknut

Većini sobnih biljaka koje se gaje u domu prija orošavanje. Izuzetak su biljke, koje imaju veoma maljave listove, jer se na njima voda duže zadržava i dolazi do truljenja i gljivičnih oboljenja. Tim postupkom se uklanja prljavština i prašina sa površine lista, kako bi se neometano vršila razmena materija.

Orošavanje biljaka je najkorisnije u toku leta. Najbolji efekat se postiže kada se orošava ujutru ili uveče, jer se smanjuje brzina isparavanja i sprečava pregorevanje listova.

Najpogodnija voda za orošavanje biljaka je kišnica, voda od klime ili destilovana voda sobne temperture. Ako se za orošavanje koristi voda iz gradskog vodovoda, koja najčešće ima krečnjak, listovi se suše ili se na njima javljaju beličaste naslage, koje se uklanjaju brisanjem listova vlažnim sunđerom. Zato, pre korišćenja za zalivanje vodu ostavite da jedan dan odstoji u flaši.

Pri orošavanju ne sme da se zanemari donja strana listova, jer su na njima pore, kroz koje se odvija najveće isparavanje. Ne treba ni preterivati sa orošavanjem, jer će zemlja biti stalno vlažna, što ne prija korenu.

Orošavanjem se listovi brzo čiste od prašine, i zaustavlja prodiranje biljnih štetočina, kao što su na primer crveni pauci ili bube.

Najbolji način da se obezbedi biljkama neophodna vlažnost je da se saksije stave na podlogu od šljunka, ekspandiranih glinenih kuglica ili pucolanske zemlje, koja treba da bude stalno vlažna. Plato je obično debljine 3 do 5 cm, a tri četvrtine prostora se ispunjava ovim materijalima, i voda sipa do ivice saksije. Šljunak, međutim ne sme da se prekrije potpuno vodom.

Isparavanje listova varira od vrste do vrste biljke, a ono koje najviše isparava, koristi drugom lišću. Zato za povećanje vlažnosti može da posluži i grupa biljaka.

Vlažnost vazduha može da se poveća korišćenjem ovlaživača, uređaja koji poboljšava higroskopne uslove u prostoru. Najrasprostranjeniji je zasićivač koji se postavlja na grejno telo, kao što je na primer radijator. Veoma je praktična posuda napunjena vodom koja je prikačena za izvor grejanja, da bi se izazvalo isparavanje. Električni ovlaživači omogućiće održavanje kontrolisane vlažnosti.

Kada se orošavaju biljke uz vodu može da se doda folijarno đubrivo, koje hrani biljku preko listova.

Pročitano 13104 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Orošavanje sobnih biljaka