Artnit

Četvrtak, 26 Novembar 2015 12:28

Sedum - žednjak Istaknut

Razne vrste seduma sa različitim oblicima, teksturama i bojama listova i cvetova, ukrašavaju vrtove, kamenjare, terase i balkone od proleća do jeseni, pa čak i zimi kada stabljike, listove i osušene cvetove okiti inje. Veoma zanimljivo izgledaju u cvetnim aranžmanima. U narodu je ovaj rod poznat pod imenima žednjak i tustika, a često se naziva i jesenja radost.

Rod sedum pripada porodici Crassulaceae. Ime roda potiče od latinske reči sedere, što znači umiriti. Taj naziv je dobio, jer se listovi sa sočnim sadržajem od nekih vrsta koriste kao melem za povrede i u ishrani.

Rodu sedum pripada oko 600 vrsta koje variraju od jednogodišnjih i sitnih puzavica do grmova, a ima i višegodišnjih, poluzimzelenih i listopadnih biljki. Rastu u svim predelima sa umerenom klimom na stenama ili zemljanim međama, a neke vrste se često gaje kao baštenske biljke.

Vrste iz roda sedum imaju izrazito mesnate, često okrugle listove. Nadzemni deo je razgranat i ponekad je vrlo nizak, uz samo tlo. Neke vrste mogu da porastu u visinu oko 50 cm.

Zavisno od vrste sedumi cvetaju od leta do jeseni. Cvetovi seduma su sitni, zvezdasti, često u raznim nijansama ružičaste boje, koja vremenom dobija braon notu. Mogu da budu i crvene, ružičaste, plave, žute i bele boje.

Pročitano 5028 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 20 Mart 2019 11:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Sedum - žednjak