Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 01 Novembar 2015 11:56

Ruže čajevke Istaknut

Ruže čajevke su najmnogobrojnije i najpopularnije ruže, a ime su dobile u XIX veku od svojih predaka koji su mirisali na čaj. Sjajnih su listova, lepo oblikovanog, krupnog i često, mirisnog cveta na dugim drškama. Cvetaju od maja do prvih mrazeva. Kao baštenske biljke ukrašavaju vrtove, a kao rezano cveće enterijer doma.

Kao snažni hibridi, ruže čajevke vode poreklo od Rosa chinensis odorata i ruža sa Bliskog istoka. Tvorcem ove grupe ruža se smatra baštovan iz Liona, Guillot sa ružom La France iz 1867. godine. Njihovom naglom razvoju doprineo je Englez Henry Bennett, koji se od 1879. godine bavio sistematski ukrštanjem sa Rosa ceallica.

Ruže čajevke rastu kao pravilni uspravni grmovi i sa proređenom lisnom masom. Najčešće rastu u visinu 60 do 100 cm.

Listovi ruža čajevki su kožasti i sjajni, tamnozelene ili tamnocrvene boje.

Cvetne drške ruži čajevki su snažne i prave i završavaju se s jednim ili više cvetnih pupoljaka. Oblik cveta je uglavnom u vidu čaše, a njegova veličina od 8 do 18 cm u prečniku. Broj cvetnih listića je različit, od 16 do 100 i više. Cvetovi mogu da budu u raznim bojama, beli, ružičasti, crveni, narandžasti, žuti, plavi, ljubičasti, a traju kao rezano cveće u vazi 4 do 8 dana.

 

Pročitano 3513 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 21 Septembar 2019 11:26
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci