Artnit

Utorak, 22 Septembar 2015 11:24

Nega juke filamentose Istaknut

Juka filamentosa spada u najotpornije vrste juke. Poznata je po nazivima končasta juka, Adamova igla i baštenska juka. Gaji se najčešće kao baštenska biljka i u svaki vrt i kamenjar unosi egzotičnu notu, a postaje najlepši ukras za vreme cvetanja. Može da se gaji i na terasi i balkonu u žardinjerama. Ne zahteva neku posebnu negu.

Juki filamentosi odgovara sunčan položaj. Može da raste u senci, ali slabijim intenzitetom i manje cveta.

Iako dobro podnosi sušu i voli sunčani položaj, juku filamentosu treba u toku leta, a posebno kada cveta, zalivati češće mekom vodom uz dodatak đubriva. Ne treba je međutim, prihranjivati previše jer uglavnom slabije cveta.

Juka filamentosa može da podnese skoro sve tipove zemljišta. Najbolje napreduje na bogatom, lakom, prozračnom i suvom zemljištu, koje ima dobru drenažu.

Juka filamentosa je otporna na hladnoću i mraz. Može da podnosi i do -25 stepeni, pa čak i niže, kao i zimsku slanu.

Kada se posadi samo jedna juka filamentosa vremenom postaje žbun. Odstranjivanjem donjih listova se tokom godina može formirati malo stablo, ali se pod težinom rozete brzo krivi.

Juka filamentosa se razmnožava izdancima ili reznicama. Ako se od matične biljke otkine mladica bez ili sa veoma malo korena, ona će se brzo ukoreniti. Nakon presađivanja mlade biljke na sunčano mesto, cvetaće posle nekoliko godina.

Pročitano 5177 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 28 Juli 2020 10:58

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega juke filamentose