Artnit

Subota, 19 Septembar 2015 11:12

Fikus pumila - puzajući fikus Istaknut

Fikus pumila je vrsta fikusa koja se često gaji kao sobna biljka. Poznat je u narodu kao puzeća smokva ili puzajući fikus. Zbog zanimljivih sitnih listova i bujnog rasta gaji se kao puzavica i kao viseća biljka. Sitni listići izgledaju veoma dekorativno, kada su prislonjeni uz zid ili se penju uz grane viših biljaka kada rastu u žardinjeri sa drugim biljkama. Takođe, uvek izgledaju interesantno u visećim korpama i saksijama.

Latinsko ime roda Ficus potiče od drevnog latinskog naziva za smokve, a specifičan epitet pumulus potiče od istoimene latinske reči, što znači malen.

Fikus pumila potiče iz Kine, Japana, Tajvana i Vijetnama. Od 1721. godine u Evropi se gaji kao sobna biljka.

Fikus pumila je zimzelena puzavica ili puzeći grm. Može da poraste u visinu do 4 m, a grane do 2 m dužine. Na njegovom razgranatom, tankom, poleglom stablu braon boje, nalaze se sitni zeleni ili žuto-zeleni, ovalno-okruglasti listovi na kratkim peteljkama, koji su raspoređeni u dva reda i često preklapaju jedni druge. Kod starijih biljaka listovi su veći i udaljeniji jedni od drugih i na naličju lista imaju izraženu nervaturu. Na mestu gde se spajaju lisne drške sa stablom javljaju se vazdušni koreni pomoću kojih se grane prihvataju za podlogu.

Pročitano 6922 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 24 Juli 2020 10:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Fikus pumila - puzajući fikus