Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 13 Septembar 2015 11:02

Krasula falkata - propeler biljka Istaknut

Crassula falcata, poznata po imenu propeler biljka, avion biljka, skarletna četka za slikanje je jedna od neobičnih vrsta roda Crassula. Ovaj zanimljiv sukulent je poreklom sa Rta Dobre nade, regiona južne Afrike, a usko je povezana sa vrstom Crassula perfoilata, i danas se često smatra da je podvrsta ove biljke. Gaji se kao sobna biljka i uvek je lep dodatak u saksiji sa drugim sukulentima.

Ime roda Crassula je prvi put upotrebio Karl Line 1753. godine i potiče od latinske reči Crassusovim, što znači znači debeo, a odnosi se na debele, punije listove mnogih vrsta roda. Specifičan epitet falcat potiče od latinske reči i znači srpasti, a odnosi se na duge uske savijene listove, koji se šire spolja u suprotnim pravcima kao krila, što daje biljki nazive propeler biljka i avion biljka. Još jedan uobičajen naziv koji se koristi je skarletna četka za slikanje, koji se odnosi na lepe cvetove.

Krasula falkata je nizak žbun, koji obično raste do 60 cm, a u prirodnom staništu može da poraste u visinu i do 2 m. Njena nerazgranata stabljika sa godinama postaje drvenasta. Listovi su mesnati, sivo-zelene boje, srpastog oblika, sa upečatljivom teksturom.

Krasula falkata počinje da razvija cvetove u junu, a u punom cvatu je u avgustu, a može da cveta i dva puta godišnje. Njeni mali cvetovi mirišu na cimet i rastu u gustim klasterima koji se izdižu iznad listova oko mesec dana, a mogu da budu grimiznocrveni ili narandžasto-crveni.

Pročitano 3584 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 27 Juli 2020 10:55
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci