Artnit

Sreda, 02 Septembar 2015 11:08

Platicerijum - jelenski rogovi Istaknut

Platicerijum je jedna od najneobičnijih vrsta paprati. Zbog velikih i zanimljivih listova koji podsećaju na jelenske rogove, poznat je po imenu jelenski rogovi, a u nekim krajevima se naziva i rogata paprat. U svom prirodnom staništu raste na drveću kao epifit, a većinu hranljivih materija dobija iz vazduha i kiše. Vrste koje se gaje kao sobne biljke su uvek zanimljiv zeleni ukras u domu.

Rod Platycerium pripada porodici Polypodiaceae i obuhvata oko 18 vrsta koje rastu u tropskim predelima Afrike i Azije, osim jedne vrste koja je autohtona u Južnoj Americi. Ime ovog roda potiče od dve grčke reči, platys, što znači širok i keras, što znači rog, čime se opisuje neobičan izgled.

Platicerijum ima dve vrste listova, plodne i neplodne. U donjem delu su neplodni zeleni listovi, porozni i neupadljivi, koji kasnije potamne. Oni pridržavaju biljku i prepliću se formirajući činijicu u kojoj se sakuplja voda i hranljive materije. Iz sredine izbijaju plodni dugi, sivo-zeleni listovi koji podsećaju na jelenske rogove, a kasnije padaju na dole. Ovi listovi su prekriveni beličastim, mekim, zvezdastim dlakama i na njima se obrazuju spore.

Kao sobne biljke gaje se dve vrste, koje su epifiti. Platycerium alcicorne ili bifurcatum, potiče iz Australije a u Evropu je donet 1808. godine. Pogodan je za viseće korpe i za gajenje na kori od plute, panju, ili u saksiji.

Platycerium grande potiče sa Filipina, manji je, a njegovi donji listovi potpuno obavijaju stranice saksije.

Pročitano 6796 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 29 Juli 2020 10:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Platicerijum - jelenski rogovi