Odštampajte ovu stranicu
Petak, 28 Avgust 2015 11:23

Nega kleome Istaknut

Baštenska biljka kleoma, poznatija kao paukov cvet zbog neobičnih oblika cvetova, sa dugim prašnicima koji podsećaju na noge pauka, ne zahteva neku posebnu negu. Pošto su cvetovi veoma mirisni, ne preporučuje se njeno gajenje blizu vrata i prozora, jer nekim ljudima njihov miris nije baš prijatan. Lep su ukras u vrtu, na terasi i balkonu, a u povrtnjaku privlače korisne insekte, a odvraćaju neke koji mogu oštetiti useve.

Kleomi odgovara sunčano mesto, ali može da podnese i blagu polusenku. Ako raste u senci cvetaće manje, a stabljika se izdužuje.

Na svakom baštenskom zemljištu, bogatom hranljivim materijama, sa dobrom drenažom kleoma napreduje.

Iako kleoma podnosi povremenu sušu i velike vrućine, ne treba dozvoliti da se zemlja potpuno osuši. Treba je redovno zalivati, tako da zemlja bude stalno vlažna, a posebno kada je vreme toplije.

Da bi više cvetala preporučuje se prihranjivanje kleome spororazlagajućim đubrivom svakih šest nedelja. Takođe, može da se koristiti đubrivo rastvoreno u vodi koje se prska direktno na lišće, svake druge nedelje.

Kleoma se razmnožava semenom, u jesen ili proleće, a dovoljno je da se samo jednom poseje, jer se kasnije samozasejava. Seme se seje u proleće kada ne postoji mogućnost pojave mraza. Da bi se olakšalo nicanje, seme se prethodno drži nekoliko sati u vodi, a poželjno rastojanje od biljke do biljke je najmanje 60 do 70 cm, jer se grana sa strane. Nove biljke niču posle dve nedelje.

Orežite precvetale cvetove, tako da kleoma može ponovo da cveta. A, ako želite seme dozvolite da se cvet potpuno osuši na stabljici i ispuni sitnim crnim semenkama.

Pročitano 3212 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci