Artnit

Ponedeljak, 08 Juni 2015 11:15

Cimicifuga - srebrna sveća Istaknut

Baštenska biljka cimicifuga je poznata pod nazivom habulica, a zbog oblika cvetova i kao srebrna sveća. Uobičajeno ime Bugbane, što na engleskom jeziku znači otrov za bube potiče od mirisa cveta, za koji se smatra da odbija insekte. U zavisnosti od sorte i varijeteta cveta od leta do jeseni. Bele, krem ili belo-ružičaste cvasti, bez latica sa brojnim prašnicima na dugim stabljikama i dekorativna tekstura listova su zanimljiv ukras u vrtu, u polusenci, u dubokoj senci gustih krošanja stabala ili iza severnog zida kuće.

Cimicifuga je rod višegodišnjih biljaka iz porodice Ranunculaceae, koji ima između 12 do 18 vrsta.

Cimicifuga potiče iz Severne Amerike, gde slobodno raste na brežuljcima i senovitim mestima uz šume ili uz divlje žive ograde, a može da poraste u visinu od 2 do 3 m. Američki Indijanci su je od davnina koristili kao lekovitu biljku i zvali je squaw root, što u prevodu znači ženski koren. Koren nekih njenih vrsta korišćen je protiv posledica zmijskog ujeda i za ublažavanje porođajnih bolova i menstrualnih tegoba.

Prvi put je cimicifuga opisana krajem XVII veka. U Evropu je preneta u XVIII veku, kada je i uveden njen ekstrakt u ginekologiju.

Niže vrste cimicifuga porastu u visinu 60 do 80 cm, a visoke vrste i do 2 m. Listovi su trodelni, zelene, ljubičaste ili tamnocrvene boje. Cvasti su razgranate sa belim, krem ili beloružičastim cvetovima.

Zavisno od vrste cimicifuge cvetaju u periodu od jula do oktobra. U julu počinje da cveta vrsta Cimicifuga racemosa, koja poraste u visinu do 2 m, a njene viseće grozdaste cvasti su krem boje. Od septembra do oktobra cveta vrsta White Pearl, a njeni krem beli cvetovi se ističu visoko iznad listova.

Pročitano 6422 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 03 Novembar 2019 11:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Cimicifuga - srebrna sveća